Is het moeilijk om te stoppen met smoren?

Ja, dat kan moeilijk zijn. Ze zeggen vaak dat het makkelijk is om te stoppen met smoren. Toch zijn er veel mensen die moeite hebben om te stoppen met wiet roken.

Cannabis werkt voor veel mensen ontspannend. Als ze stoppen met wiet roken, raken ze bijvoorbeeld minder makkelijk in slaap of voelen ze zich onrustig.

Wordt wiet roken snel een gewoonte?

Smoren kan een gewoonte worden, maar dat is niet altijd het geval. Alles hangt af van de hoeveelheid en de sterkte van de cannabis die je rookt en wat voor persoon je bent. Net zoals meisjes bijvoorbeeld gevoeliger zijn voor alcohol, geldt dat ook voor andere drugs. Zo zijn ze vaak kleiner, waardoor het effect op hun lichaam groter is. Weet ook dat de periode waarin je als persoon menstrueert een invloed kan hebben op de effecten van alcohol en andere drugs.

Meestal roken mensen cannabis in combinatie met tabak. In tabak zit nicotine, een stof die verslavend werkt.

Hoe jonger iemand begint met smoren, hoe groter de kans dat het een probleem wordt. Want de invloed op je lichaam en je hersenen is groter omdat die nog niet volledig ontwikkeld zijn.

Waar vind je hulp?

Als iemand wiet gebruikt, wil dat niet altijd zeggen dat die persoon een probleem heeft. Net zoals bij drank en andere drugs, zijn er wel steeds risico’s bij smoren. Wie zich zorgen maakt, kan best met De DrugLijn chatten, mailen of bellen (zie het blokje PRAAT EROVER).

Het is vooral belangrijk om erover te praten. Het onderwerp mag geen taboe zijn. Stoort het je dat iemand wiet doet of ben je bezorgd om iemand? Spreek die dan gewoon even aan.

FOTO: Tânia Mousinho

Nood aan een babbel?

Praat erover