Ik voel me down. Ben ik depressief?

Dipje vs. depressie

Heb je soms wel eens het gevoel dat alles tegenzit? Dat het leven zinloos is? Dat alles saai is? En dat vrienden niet bestaan?

Dipje is tijdelijk en heeft iedereen weleens

Vaak is dat gevoel tijdelijk. Als je je tijdelijk niet zo goed in je vel voelt, dan heb je waarschijnlijk last van een ‘dipje’.

Een dipje is onschuldig en overkomt iedereen weleens. Sommige mensen noemen het tegenwoordig ook 'languishing' of 'bwa de vivre'.

Depressie duurt langer

Blijft dat gevoel wekenlang aanslepen? Of zit je zelfs al maanden zonder energie? Heb je al lang een leeg gevoel? Heb je nergens nog zin in?

Trek dan aan de alarmbel. Het kan zijn dat je een depressie hebt.

Wat nu?

Een dipje kan misschien vanzelf overgaan, maar een depressie zeker niet. Het beste advies in beide gevallen: doe iets (ook al heb je daar ab-so-luut geen zin in).

Wat kan je zoal doen?

  • Met iemand praten. Neem iemand in vertrouwen als je je niet goed voelt. Er zijn veel meer luisterende oren dan je denkt: een vriend, een gezinslid, een leraar, een vrijwilliger van Awel, een therapeut van Tejo, …. Bij wie voel jij je het veiligst met je verhaal?
  • Zelfzorg. Dat betekent dat je even net zo goed voor jezelf zorgt dan dat je voor een ander zou doen. Op www.noknok.be (-16) of www.geluksdriehoek.be (+16) vind je interessante tips en oefeningen. De oefeningen helpen je om jezelf beter te leren kennen en te voelen waar je écht nood aan hebt.

Vergelijk het met een gebroken been

Als je je down voelt, is het soms moeilijk om jezelf terug ‘happy’ voor te stellen. Maar met de juiste hulp kom je erbovenop.

Vergelijk het met een gebroken been. Daar moet je ook eerst voor naar de dokter, je krijgt wekenlang een gips rond je been, en nadien moet je revalideren en opnieuw spieren kweken om terug stevig op je eigen benen te staan. Ook genezen van een depressie heeft tijd en goede zorgen nodig.

Nood aan een babbel?

Praat erover