Een eigen zaak starten: hoe begin ik eraan?

Je bent jong en droomt van je eigen zaak? Je wil vanuit een creatief idee of van iets dat je heel graag doet je eigen job maken?

Ontdek of ondernemen iets voor jou is en op welke manier je jouw project tot een onderneming kan ontwikkelen.

Wat moet je kennen of kunnen?

Schuilt er een ondernemer in jou? Online vind je testen die je sterke punten helpen ontdekken. En de punten die je nog kan verbeteren. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid!

Om als ondernemer te kunnen starten, moet je minstens 18 jaar zijn en aan een aantal andere voorwaarden voldoen.

Ben je nog geen 18? Vraag eens aan je jeugdhuis of jeugddienst of er projecten zijn voor ondernemende jongeren. Onder begeleiding van coaches en experten kan je experimenteren. Stap voor stap stamp je zo je eigen zaak uit de grond.

Vanaf 1 september 2018 heb je in Vlaanderen niet langer een attest basiskennis bedrijfsbeheer nodig om op te starten (wel nog in Brussel en Wallonië). En vanaf 1 januari 2019 heb je in Vlaanderen zelfs geen diploma meer nodig om een activiteit uit de lijst van gereglementeerde beroepen op te starten. Voor een zelfstandige activiteit in enkele vrije, dienstverlenende en intellectuele beroepen heb je wel nog een vereist diploma nodig.

Waar moet je allemaal aan denken vóór, bij en na de start?

Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Bekijk zeker alle aandachtspunten voor je start, zoals het ontwikkelen van je idee tot een concreet plan, de haalbaarheid van je project onderzoeken, welke ondernemingsvorm kiezen, welke vergunningen heb je nodig ...

Kan je leven van een eigen zaak? Hoe onderzoek je al vóór de start of je voldoende kan overhouden om in je levensonderhoud te voorzien?

Je hebt beslist om de sprong te wagen? In deze 7 stappen start je een onderneming op:

  1. Kies de geschikte ondernemingsvorm
  2. Open een zichtrekening bij een bank
  3. Richt de vennootschap op, als je daarvoor kiest
  4. Vraag een ondernemingsnummer aan bij het ondernemingsloket
  5. Laat je btw-nummer activeren
  6. Sluit aan bij een sociaal verzekeringsfonds
  7. Sluit aan bij een ziekenfonds

Ook ná de start van je eigen zaak heb je verplichtingen, zoals een boekhouding voeren, belastingen betalen en verzekeringen afsluiten.

Hulp nodig?

Er zijn heel wat organisaties en initiatieven die begeleiding bieden bij de voorbereiding van een eigen zaak. Bekijk wat ze voor jou kunnen betekenen.