Jong zijn en ondernemen. Is dat te combineren?

Natuurlijk kan je dat combineren. Velen zien het als ideale situatie: jong, creatief en vaak niets te verliezen.

Het gat in de markt gevonden? Net als iedereen die zelfstandige wil worden, moet je een aantal stappen zetten, te beginnen met een goeie voorbereiding. Waar moet je allemaal aan denken vóór, bij en na de start van je eigen zaak?

Er zijn heel wat organisaties en initiatieven die ondersteuning bieden bij het uitwerken van je idee, het onderzoeken van de haalbaarheid, het uitbouwen van je netwerk…

Laat je inspireren! Hoe hebben andere jongeren hun eigen zaak uit de grond gestampt?

Studeer je nog?

Wil je tijdens je studies ook ondernemen? Om een eigen zaak op te starten, moet je 18 jaar zijn. Je kan onder het statuut van student-zelfstandige vallen. Er bestaan heel wat ondersteuningsactiviteiten voor studenten.

Let op: je eigen inkomsten uit een zelfstandige activiteit kunnen gevolgen hebben voor het groeipakket (in Vlaanderen) en de kinderbijslag (in Brussel) die je ouders krijgen. De wetgeving is ingewikkeld. Vraag na bij je ouders wie hun groeipakket of kinderbijslag uitbetaalt en vraag hen waar je rekening mee moet houden om het geld te blijven krijgen.

Ben je nog geen 18? Vraag eens aan je jeugdhuis of jeugddienst of er projecten zijn voor ondernemende jongeren. Onder begeleiding van coaches en experten kan je dan experimenteren. Stap voor stap stamp je zo je eigen zaak uit de grond.

Ben je werkzoekende?

Voor werkzoekenden die een eigen zaak willen starten bestaat specifieke begeleiding. Ontvang je een werkloosheids- of inschakelingsuitkering en wil je graag een eigen zaak? Dan kan je tijdelijk een activiteit als zelfstandige in bijberoep doen zonder dat je jouw uitkering verliest. Ontdek de voorwaarden van de maatregel Springplank naar zelfstandige!