Welke begeleiding is er als je een eigen zaak wil starten?

Doorheen de opstart van je eigen zaak, kan je nood hebben aan begeleiding. Heb je een vaag idee en wil je weten of ondernemen iets voor jou is? Of weet je al duidelijker wat je wil, maar heb je ergens hulp bij nodig om vooruit te geraken? Heel wat organisaties, instellingen en initiatieven kunnen jou ondersteunen!

Ondersteunende partnerschappen in 10 studentensteden

In 10 studentensteden hebben lokale partners (de stad, instellingen hoger onderwijs, jeugdverenigingen, studentenverenigingen, non-profit en profitorganisaties en bedrijven) zich gegroepeerd om ondernemende plannen van jongeren of studenten te laten groeien. Je kan er deelnemen aan workshops of netwerkmomenten. Je kan er begeleiding, advies en coaching krijgen. Je kan er terecht met al je vragen over ondernemen.

Ben je een ondernemende student en wil je daar iets mee gaan doen?

Veel hogere onderwijsinstellingen hebben een werking uitgebouwd ter ondersteuning van studenten met ondernemende ideeën.

Vind je ondernemerschap interessant en ben je van plan om van start te gaan, maar schrikt je dat nog wat af? Studenten van Arteveldehogeschool, HoGent en UGent kunnen instappen in de studentencoöperatie Gentrepreneur Company. In de veilige omgeving van de coöperatieve kunnen ze hun eerste stappen als ondernemer zetten en groeien in hun ondernemerschap.

Er bestaan ook studentenorganisaties die zich toespitsen op ondernemende projecten. Bevraag welke ondersteuning ze jou kunnen bieden.

Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) en Unizo Onderwijs & Ondernemen zijn 2 organisaties met onderwijsprogramma’s van het basisonderwijs tot het hoger onderwijs:

 • de Unizo Onderwijs & Ondernemen heeft bijvoorbeeld Techclass en Plankgas
 • Vlajo heeft Ondernemers voor de klas en Mini-ondernemingen. Met de Start Academy biedt Vlajo een combinatie van ideeënwedstrijd, workshops en coaching. De coaches onderzoeken mee het potentieel van jouw idee en helpen je idee marktklaar te maken.

My Machine Vlaanderen biedt een uniek initiatief aan waarin de samenwerking en interactie tussen de drie onderwijsniveaus centraal staat. Gedurende één school-/academiejaar bedenken kinderen lager onderwijs een droommachine, ontwikkelen studenten hoger onderwijs hiervoor een concept en maken leerlingen secundair onderwijs een werkend prototype.

Wil je iets doen met deze organisaties? Spreek je leerkracht of docent aan.

Jeugdhuizen en ondernemen

In 36 jeugdhuizen, verspreid over heel Vlaanderen, vind je een medewerker die je prikkelt, uitdagingen geeft en begeleidt in het realiseren van je ideeën. Een netwerk van organisaties en ondernemers die mee aan de kar trekken versterkt nog de aangeboden ondersteuning.

Durf je zelf nog niet de grote stap naar het opstarten van een onderneming te zetten? Je kan je ondernemingsidee ontwikkelen en uitproberen in de veilige en ondersteunende omgeving van de jeugdhuizencoöperatie Haven cvba. Zij geeft je de kans om te experimenteren met je eigen project. Zo kan je op een veilige manier de levensvatbaarheid van je onderneming testen én tegelijk groeien als ondernemer.

Ondernemen in de culturele of creatieve sectoren

Flanders DC ondersteunt, promoot en verbindt creatieve ondernemers uit Vlaanderen via:

 • de ondernemersgids: een complete leidraad voor elke creatieve ondernemer, met praktische informatie en handige tools (bv. rond duurzame mode of prijszetting) om zelf aan de slag te kunnen
 • advies op maat van jouw situatie, in alle fasen van je ondernemerschap
 • acties voor de design-, mode- en gamingsector, zoals bv. Fashion Talks, Henry van de Velde Awards, ...
 • een online magazine vol verhalen van, voor en over creatieve ondernemers
 • een activiteitenkalender voor de creatieve sector, waarbij je kan filteren op type activiteit en/of sector

Het Cultuurloket geeft eerstelijnsadvies over zakelijke en juridische aspecten in de culturele en creatieve sectoren.

Via het platform Kopiloot vind je als creatieve ondernemer de juiste experten die helemaal thuis zijn in de culturele en creatieve sectoren. Die experten geven jou raad en advies. Zij kunnen jou ook in een begeleidingstraject hun kennis en expertise doorgeven.

Wedstrijden voor (startende) ondernemers: niet enkel de winnaar heeft erbij te winnen!

Deelname aan een wedstrijd voor starters of ondernemers heeft vele voordelen, naast de mogelijkheid een prijs te winnen. Bij sommige wedstrijden krijg je de mogelijkheid om je project verder vorm te geven met de hulp van coaches, workshops, ... Je kan begeleiding krijgen, je krijgt feedback op je idee, plan of aanpak, je kan workshops rond relevante thema's volgen, je hebt de mogelijkheid je netwerk uit te breiden met andere starters, ervaren ondernemers, financierders, ...

Andere ondersteunende organisaties

Tal van organisaties en initiatieven staan open voor iedereen die een opstart als ondernemer aan het overwegen is en wil voorbereiden. Deze initiatieven of trajecten zijn gratis of tegen een lage instapkost, dankzij financiering door de Vlaamse overheid. Een greep uit het aanbod:

 • De Failing Forward avonden die de echte verhalen van ondernemers brengen rond succes, tegenslag en doorzetten;
 • Workshopreeksen en individuele begeleiding waar aan je ondernemingsplan gewerkt wordt en de haalbaarheid van je project onderzocht wordt: GO4Business, Start!, Bryo Stand Up voor studenten, Bryo-trajecten waarin je jouw hele startproces doormaakt samen in een groep van peers;
 • De Sociale Innovatiefabriek biedt je ondersteuning als je een innovatieve oplossing hebt voor een maatschappelijke uitdaging;
 • Ben je werkloos? 'Maak werk van je zaak' heeft voor jou een rugzakje ter beschikking met een budget van €500. Dit kan je gebruiken voor opleiding of begeleiding.

Ontdek hier het volledige aanbod!

Daarnaast zijn er ook non-profit organisaties die jongeren ondersteunen:

 • De vzw LGU Academy is er voor jongeren met goesting om te ondernemen: een opleiding van 6 maanden stoomt je klaar tot een ondernemer. Je krijgt individuele begeleiding én sessies in groep. Zowel jongeren met een concreet ondernemingsplan als jongeren die nog op zoek zijn naar hun ondernemersidee zijn welkom.
 • Muslinked, een netwerk voor moslimjongeren, wil moslimondernemers samenbrengen en de kloof naar ondernemerschap verkleinen. Bijvoorbeeld door het aanbieden van workshops rond nieuwe vormen van ondernemen, zoals coöperatieven, sociaal ondernemerschap, islamitisch rentevrij ondernemen, …

Ondernemend in Brussel?

Wil je ondernemen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Bij de dienst 1819 vind je de nodige informatie en ondersteuning. Naast de website is er een infolijn, maar ook collectieve infosessies én de dienst 1819 maakt je wegwijs in het Brusselse netwerk van instellingen en organisaties voor begeleiding van iedereen met een ondernemend project. Young Entrepreneurs of Tomorrow (YET) ondersteunt Brusselse jongeren in hun zoektocht naar ondernemerschap.

Ervaring als ondernemer opdoen in het buitenland

Heb je plannen om ondernemer te worden of ben je recent gestart als ondernemer? Wil je hierrond ervaring opdoen in het buitenland, onder de vleugels van een ervaren ondernemer? Dan is Erasmus voor jonge ondernemers misschien is voor jou. Het biedt de kans om te leren van ervaren ondernemers die kleine bedrijven runnen in het buitenland. Je hoeft nog niet effectief opgestart te zijn.