"Doe het met de juiste persoon" | Justine (21)

Justine was 15 jaar. Haar vriend was 17. Ze waren er helemaal klaar voor. Klaar voor dé eerste keer!

Was je zenuwachtig?

Ik was niet echt zenuwachtig omdat mijn vriend al een keer seks had gehad met iemand anders. Ik wist dus dat hij wist hoe eraan te beginnen. We hadden elkaar al op alle andere mogelijke manieren ontdekt dus ik was er helemaal klaar voor. Ik maakte me niet al te veel zorgen. Ik nam de pil nog niet dus was wel bang dat het condoom zou scheuren.

We hadden elkaar al op alle andere mogelijke manieren ontdekt dus ik was er helemaal klaar voor.

Justine, 21

Had je er met vrienden of je ouders over gebabbeld?

Een van mijn vriendinnen had al een keer seks gehad en had me heel bang gemaakt. Ze zei dat het pijn deed en helemaal niet fijn was. Met mijn ouders heb ik er niet over gesproken. Enkele weken nadat ik voor het eerst seks had, heb ik met mijn mama over de pil gesproken. Dan wist ze dus wel dat er iets te gebeuren stond.

Als je erop terugkijkt, was het dan een fijne ervaring of eerder gênant?

Het was voor mij een heel mooie ervaring die ik nooit meer vergeet. Ik had het op geen andere manier gewild. Ik was dan nog maar 15 jaar en slechts 1,5 maand samen met mijn vriend, het voelde allemaal geweldig. Het deed geen pijn, het was meteen heel aangenaam en we kwamen alle twee bij de eerste keer klaar. Missie geslaagd dus.

Vond je dat je goed geïnformeerd was over de eerste keer?

Eigenlijk was ik echt niet goed geïnformeerd. Ik had letterlijk geen flauw idee hoe ik eraan moest beginnen. Mijn vriend had al een keer seks gehad met iemand, en dat is mijn redding geweest. Als hij het ook niet had geweten, hadden we mooi geklungeld. Ik had nog nooit in mijn leven een condoom aangedaan, ook niet geoefend. Eerlijk gezegd ben ik er nog altijd niet goed in, jongens moeten dat maar zelf doen.

So what dat je een beetje sukkelt en het niet van de eerste keer helemaal goed gaat? Zolang je elkaar vertrouwt, kan je er later alleen maar om lachen.

Justine, 21

Je kan dan wel lezen en praten over seks, de ‘uitwerking’ is voor iedereen toch anders en ook mét iedereen anders. Je moet elkaar leren kennen op seksueel vlak, heel veel ‘informatie’ helpt volgens mij dus niet. Je doet het gewoon op het gevoel en kan naar mijn mening daar weinig verkeerd mee doen

Kan je omschrijven hoe het eraan toeging? Was je thuis, alleen of waren je ouders beneden? Hoe voelde de eerste keer? Deed het pijn?

Mijn ouders waren niet thuis. Mijn oudere broer wel. Mijn lief was een van de beste vrienden van mijn broer en mijn grote broer wist dat we seks gingen hebben die avond. Mijn broer had vrienden uitgenodigd, ze waren beneden aan het gamen. Mijn vriend en ik waren boven, hoorden de jongens beneden gamen en toch zaten wij twee in onze eigen wereld, volledig op elkaar gericht. Toen we beneden kwamen, nam mijn broer me vast en vroeg “en, is het gebeurd?”. Ik zei: “ja het is gebeurd”. Op dat moment besefte hij dat zijn kleine zus ontmaagd was door één van zijn beste vrienden, nog voor hij zélf ontmaagd was. Dit was zowat het gênantste moment van de avond. Ook omdat mijn broer zijn gamende vrienden het al gauw wisten. Ze zagen het ook gewoon aan onze rode gezichtjes.

Wat wil je nog meegeven aan jongeren die info zoeken over hun eerste keer?

Doe het met de juiste persoon. Als je het met de juiste persoon doet, kan een eerste keer geen slechte ervaring zijn. So what dat je een beetje sukkelt en het niet van de eerste keer helemaal goed gaat? Zolang je elkaar vertrouwt, kan je er later alleen maar om lachen. Doe het ook steeds veilig – iets waar ik zelf echt nog aan moet werken. Condoomgebruik bij jonge mannen is problematisch. Neem dus steeds je verantwoordelijkheid op als je seks hebt.

TEKST: Margot Gysbrechts FOTO: Wesley Quinn

Wil jij ook jouw verhaal delen?

Heb jij een verhaal waarvan je denkt dat het andere jongeren kan helpen of inspireren?

Nood aan een babbel?

Praat erover