Doet de eerste keer seks pijn?

Je eerste keer hoeft geen pijn te doen

Het is belangrijk om je tijd ervoor te nemen, goed te praten met je lief en voldoende opgewonden te zijn. Als je iets voor de eerste keer doet (kussen, vingeren …) is het altijd spannend.

Je voelt je vaak onzeker als je voor het eerst gaat vrijen, omdat je jezelf op onbekend terrein begeeft. Hierdoor worden er soms bij de eerste keer wat dingen over het hoofd gezien.

Ben je ontspannen en opgewonden?

Het is nodig dat je allebei ontspannen en opgewonden bent om fijn te kunnen vrijen.

Opgewonden worden uit zich door een erectie bij een jongen en het vochtig worden van de vagina bij het meisje. Als je deze fase overslaat, wordt het zeer moeilijk en is het vaak pijnlijk om te vrijen.

Ongeveer de helft van de meisjes bloedt een beetje bij de eerste keer. Het is een fabel dat een maagd een maagdenvlies heeft dat moet worden ‘doorprikt’.

Als je pijn hebt bij het vrijen, stop dan en doe eerst verder met voorspel tot je allebei voldoende opgewonden bent. Blijf je pijn hebben, dan kan je best eens langs een huisarts gaan.

Leer elkaar kennen

Neem de tijd om naar je eerste keer toe te groeien. Door zachtjes aan te experimenteren met seks, raak je beter op elkaar afgestemd. Eerst kussen, elkaar knuffelen, vrijen met kleren aan, elkaar masturberen, vrijen zonder kleren aan en daarna pas seks.

Door met je partner te praten over seks kom je te weten wat die leuk vindt en wat je verwacht van een vrijpartij en omgekeerd. Zo kun je beter op elkaar inspelen en wordt seks door allebei intenser beleefd.

Wat is het beste standje voor de eerste keer?

FOTO: Alex Green

Nood aan een babbel?

Praat erover