Hoe eet ik gezond en milieuverantwoord?

1. Drink vooral kraanwater

Water is het beste tegen de dorst.

Kies kraanwater in plaats van flessenwater: dat is gezond én beter voor het milieu.

Koop 1 keer een herbruikbare drinkfles. Dat is op lange termijn ook goedkoper dan flessenwater.

2. Eet meer fruit en groenten, liefst van het seizoen

Fruit en groenten die in seizoen zijn, zijn op hun lekkerst. En de milieu-impact is kleiner.

Check wat nu in seizoen is met de seizoenskalender

3. Kies vaker peulvruchten, volle granen en noten

Peulvruchten, volle granen en noten zijn gezonde plantaardige bronnen van eiwit. En ze zijn vaak ook beter voor het milieu.

Peulvruchten zoals bonen en kikkererwten zijn een goede vervanging van vlees.

Volle granen zoals volkoren brood, bruine rijst en havermout zijn gezonder dan de witte varianten.

Een handjevol (ongezouten) noten zijn ideaal als tussendoortje of bij je ontbijt.

Hoe minder bewerkt, hoe beter.

4. Eet minder vlees

Je hoeft vlees niet helemaal te schrappen. Maar minder vaak vlees eten is goed voor je gezondheid en voor het milieu.

Kies liever gevogelte, vis en eieren, dan rood en bewerkt vlees.

5. Eet en drink zo weinig mogelijk lege calorieën zoals frisdrank, snoep en chips

'Lege calorieën' betekent dat ze wel vullen, maar niet voedzaam zijn. Je eet en drinkt ze puur voor je plezier.

Je kan ze beter vervangen door gezondere en minder bewerkte voeding uit de voedingsdriehoek. Ga voor voeding met minder toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zout, maar met meer vezels, vitaminen en mineralen en andere nuttige stoffen voor je lichaam.

Natuurlijk mag je af en toe eens van zo’n extraatje genieten, maar niet te vaak en kies voor een kleinere portie.

6. Vermijd dat je te veel koopt en dan moet weggooien

Plan je maaltijden en doe slim boodschappen om voedselverlies te vermijden. Zo koop je niet meer dan je nodig hebt of op kan krijgen.

Denk ook na over hoe je alles bewaart, zodat dingen niet slecht worden voor je ze kan opeten.

Zijn er restjes? Bewaar ze in een afgesloten doos in de koelkast of diepvries voor een volgende keer.

Je spaart ook geld uit op deze manier.

Dit gezond boodschappenlijstje kan helpen.

7. Eet niet meer dan je lichaam nodig heeft

Veel mensen eten (vaak onbewust) meer dan nodig.

Plan je maaltijden en doe slim boodschappen, zodat je niet te veel eten in huis hebt en daardoor ook te veel eet.

Leer luisteren naar je lichaam: wanneer heb je honger en wanneer heb je genoeg?

Vermijd afleiding tijdens het eten, want dan eet je onbewust meer.

Moet ik nu meteen mijn hele eetpatroon omgooien?

Nee hoor, elke kleine verbetering is een stap vooruit.

Hou het vooral haalbaar voor jezelf. Start bijvoorbeeld met één stuk fruit per dag, als je dat nu nog niet deed.

Laat eten ook vooral een feest blijven. Verwen jezelf dagelijks met lekkere gezonde voeding. En gun jezelf af en toe een minder gezonde uitspatting.

Let gewoon op dat je dat niet te vaak en niet te veel doet. Zoek de goede balans tussen voor je lichaam en de planeet zorgen en genieten.

Vind nog meer tips en uitleg in de Voedingsdriehoek van Vlaams Instituut Gezond Leven.

En in deze video vind je concrete tips om gezond te eten en het vol te houden:

Hoe kan ik lekker en gezond koken?

Ontdek simpele en lekkere recepten via de app of de site zekergezond.be

Nood aan een babbel?

Praat erover