"Ik lig wakker van het klimaat" | Flore (23)

Ik lig wakker van het klimaat. Dat is niet gewoon leuk of geëngageerd of iets waarmee je jongeren naar congressen kan lokken. Het feit dat ik mij zorgen maak om klimaat en milieu is omdat het een brandend thema is. En het is een thema dat paniek zou moeten oproepen bij ons allemaal.

Ik wil graag een redenering meegeven die ik vaak hoor in België. Ik stond deze week in de supermarkt en er stond een man voor mij die vroeg of er plastic zakjes waren. De kassierster zei dat die er niet meer zijn. Want dat is beter voor het milieu.

Er ontstond een gesprek tussen die twee. Ze vonden dat het allemaal nogal overdreven was. Ze stelden zich vragen bij al die jongeren die dagelijks het vliegtuig nemen en die kilo’s avocado’s eten, die keiveel liter water nodig hebben om te groeien. Zij vonden dat er iets niet klopte. Daarnaast vroegen ze zich ook af wat een plastic zakje meer of minder nu eigenlijk zou uitmaken.

Het gaat niet om één plastic zakje meer of minder

Flore, 23 jaar

Dat is een voorbeeld van twee dingen. Eén van mensen die niet geloven dat hun koopkeuzes een bepaalde invloed kunnen hebben. En twee, van mensen die vergeten dat we met bijna 7,7 miljard mensen op de aarde rondlopen. Dat één plastic zakje meer of minder niet uitmaakt. Maar het gaat niet om één plastic zakje meer of minder.

Wat me dan helemaal verbaasde aan het einde van het gesprek was dat ze concludeerden dat iedereen mee moet doen. Dus waar ze het eerst overdreven vonden, concludeerden ze met het feit dat we allemaal zouden moeten meedoen.

De oplossing? Duurzaam leven voor iedereen toegankelijk maken!

Flore, 23 jaar

Dat is een heel tegenstrijdige gedachte die ik vaak hoor terugkomen. De logica van iedereen moet meedoen, maar het is gemakkelijker om ervan uit te gaan dat niet iedereen meedoet, dus moet ik ook niets doen, dus doe ik niet mee. En dat is frustrerend.

De oplossing voor het hele probleem zou zijn dat duurzaam leven voor iedereen toegankelijk wordt. Maar duurzame keuzes zijn niet altijd gemakkelijke keuzes. Zoals het voorbeeld treinreizen in plaats van vliegtuigreizen, veilige fietsroutes, dat zijn dingen waar jongeren tegenwoordig op botsen.

Klimaatverandering is een heel onheilspellend probleem dat ons allemaal boven het hoofd hangt en dat ons overstijgt. En we kunnen heel veel tactieken toepassen om dat te negeren. Maar dat weiger ik te doen. Ik geloof dat een systeemverandering nodig is.

TEKST: Flore De Pauw FOTO: Vlaamse Jeugdraad

Nood aan een babbel?

Praat erover