Wat is het verschil tussen verliefdheid en manie?

Verliefd zijn voelt vaak fantastisch: je loopt op wolkjes, je ziet de wereld door een roze bril, ’s nachts droom je van je lief, overdag kan je aan niemand anders denken, je stuurt constant op social media,...

Datzelfde heerlijke gevoel zien we ook terug bij iemand met een bipolaire stoornis die een manie doormaakt. Mensen die manisch zijn voelen zich over-the-top gelukkig. Ze zitten boordevol energie waardoor ze amper slapen. Ze zijn heel de tijd bezig met van alles en nog wat en kunnen zich niet focussen op één ding.

Ben je dan manisch als je verliefd bent?

Nee, er zijn belangrijke verschillen! Als je manisch bent, ga je misschien veel sneller spreken, ben je soms moeilijker om te volgen en te begrijpen en maak je verbanden die vergezocht zijn. Soms doe je dingen die normaal niet bij jou passen. Of die gevaarlijk zijn. Zo kan het zijn dat je meer geld uitgeeft of seks hebt met een onbekende.

Mensen die manisch zijn functioneren ook niet goed en ervaren problemen thuis, op school of op het werk. Dat is dus anders dan bij verliefdheid.

Hoe weet ik dan of wat ik voel normaal is?

Praat erover met je ouders of je vrienden. Zij herkennen het fantastische gevoel dat je ervaart bij verliefdheid vaak wel en kunnen jou geruststellen! Als mensen manisch zijn, merken familie en vrienden dit vaak snel op.

Tot slot: iemand die een manie doormaakt, heeft hulp nodig.

Als je verliefd bent, geniet er dan vooral heel erg van!.

Nood aan een babbel?

Praat erover