Welke verschillende eetstoornissen zijn er?

Een eetstoornis gaat om meer dan eten alleen. Het is een psychisch probleem. (Niet) eten wordt bijna de enige manier om met moeilijke dingen om te gaan.

De bekendste eetstoornissen zijn anorexia nervosa en boulimia nervosa, maar dat zijn niet de enige eetstoornissen.

Anorexia nervosa

Mensen met anorexia nervosa zijn heel bang om bij te komen. Ze voelen zich dikker dan ze werkelijk zijn.

Om af te vallen eten ze zo weinig mogelijk en sporten ze fanatiek. Toch hebben ze vaak het gevoel dat het nooit goed genoeg is. Hun dieet geeft hen een gevoel van controle.

Er zijn 2 vormen van anorexia nervosa:

  • Restrictieve anorexia: mensen met restrictieve anorexia verbranden calorieën door te vasten, te diëten of fanatiek te sporten.
  • Gemengde/purgerende anorexia: mensen met gemengde of purgerende anorexia proberen het teveel aan eten uit hun lichaam te ‘verwijderen’ door over te geven of laxeermiddelen of een darmspoeling te gebruiken.

Boulimia nervosa

Mensen met boulimia nervosa hebben vaak nog een normaal gewicht. Daarom merken andere mensen het niet altijd.

Typisch aan boulimia nervosa zijn heftige eetbuien. Iemand eet dan abnormaal grote hoeveelheden voedsel.

Mensen met boulimia nervosa hebben geen controle over deze eetbuien. Daarom blijven ze met heel negatieve gevoelens (zoals schuld) achter.

Er zijn 2 vormen van boulimia nervosa:

  • Niet-purgerende boulimia: mensen met niet-purgerende boulimia compenseren door te vasten, te diëten of fanatiek te sporten.
  • Purgerende boulimia: mensen met purgerende boulimia proberen het teveel aan eten uit hun lichaam te ‘verwijderen’ door over te geven of laxeermiddelen of een darmspoeling te gebruiken.

Binge eating disorder (BED)

Binge eating disorder of BED lijkt op boulimie. Mensen met BED eten ook veel voedsel in weinig tijd, zelfs als ze geen honger hebben.

Ook zij voelen zich schuldig over deze eetbuien. Maar anders dan bij boulimie, proberen mensen met BED de eetbui niet te compenseren door bijvoorbeeld over te geven of meer te sporten.

Niet Anderszins Omschreven (NAO)

Vooral naar anorexia, boulimie en BED is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Daardoor is er een lijstje met criteria waaraan je moet voldoen om de diagnose te krijgen.

Maar niet iedereen voldoet aan alle criteria van die eetstoornissen. Mensen met veel, maar niet álle symptomen krijgen daarom vaak de diagnose "Niet Anderszins Omschreven" of NAO.

Dat maakt de eetstoornis niet minder ernstig!

Orthorexia nervosa

Orthorexia nervosa is nog geen officiële diagnose, maar het is wel een ernstige eetstoornis. Iemand met orthorexia nervosa is geobsedeerd door gezonde voeding.

Die persoon laat steeds meer ‘ongezonde’ voeding weg uit z’n voedingspatroon. Door te eenzijdig te eten, ontstaan er voedingstekorten.

Anorexia athletica

Iemand met anorexia athletica (ook geen officiële diagnose) is niet geobsedeerd door gezonde voeding, maar door sporten.

Die persoon geeft z’n lichaam te weinig tijd om te recupereren na het sporten. Zo raakt het lichaam overbelast.

Vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis (ARFID)

Mensen met ARFID vermijden voedsel met een bepaalde kleur of structuur. Sommigen maken zich zorgen over de negatieve gevolgen van eten (zoals buikpijn), anderen hebben geen interesse in eten.

Op deze manier kunnen voedingstekorten ontstaan.

Pica

Mensen met pica eten dingen die je eigenlijk niet kan eten, zoals klei, kalk, verf of papier.

Ruminatiestoornis

Mensen met een ruminatiestoornis slikken eten door, rispen dat eten weer op en herkauwen het. Dat is heel schadelijk voor het lichaam.

Denk je dat jij of iemand die je kent een eetstoornis heeft?

Nog vragen?

Heb je nog vragen over eetstoornissen of ben je op zoek naar hulp? Organisatie ANBN staat voor je klaar. Je kan met hen chatten via de knop in het blok PRAAT EROVER.

FOTO: Priscilla Du Preez

Nood aan een babbel?

Praat erover