Geslacht, gender, geaardheid: wat is het verschil?

Geslacht

Je geslacht wordt bij je geboorte vastgesteld. Word je geboren met een vagina? Dan noteren de dokters: meisje. Er staat dan een ‘V’ op je identiteitskaart. Geboren met een penis? Dan noteren ze: jongen. Je krijgt dan een ‘M’ op je identiteitskaart.

Er worden ook mensen geboren met variaties tussen vrouwelijke en mannelijke kenmerken. Zij hebben een intersekse lichaam.

Gender

Gender is je sociale geslacht. Dat heeft te maken met welke ideeën, normen en verwachtingen mensen hebben. Bijvoorbeeld over hoe een man of vrouw moet zijn. ‘Man’ en ‘vrouw’ zijn de binaire genders. Alles daarbuiten noemen we niet-binaire genders.

Je genderidentiteit gaat over hoe je je voelt: een meisje, een jongen, allebei, geen van beide of nog iets anders. Je genderexpressie gaat over hoe je jezelf toont aan de buitenwereld.

Toch kan je iemands genderidentiteit niet altijd raden op basis van hun genderexpressie. Iemand kan eruitzien als een meisje zonder zich een meisje te voelen.

Noteerden dokters je als 'V' en voel je je ook een meisje? Of werd er voor jou 'M' geschreven en voel je je een jongen? Dan ben je cisgender. Als dat niet (altijd) zo is, dan ben je transgender.

Wist je trouwens al dat ‘transgender’ een koepelterm is voor allerlei gendervariante identiteiten?

Geaardheid

Wat vroeger ‘geaardheid’ werd genoemd, heet nu ‘oriëntatie’.

Je hebt een

  • romantische oriëntatie
  • seksuele oriëntatie

Waarom twee? Omdat er verschillende soorten van aantrekking zijn:

  • romantische aantrekking: op welke mensen wordt je verliefd? Wie bezorgt je vlinders in je buik? Hier zegt je romantische oriëntatie iets over.
  • seksuele aantrekking: met welke mensen wil je seks? Wat of wie windt je seksueel op? Over wie fantaseer je? Hier zegt je seksuele oriëntatie iets over.

Soms vallen die samen: je wil seks met degene op wie je verliefd bent, of je wordt verliefd op degene met wie je seks wilt. Maar dat is niet voor iedereen zo. Sommige mensen worden verliefd op iemand met wie ze geen seks willen. Of ze willen geen seks met iemand op wie ze verliefd zijn.

Toch nog vragen of nood aan een babbel? Zij weten raad!

  • Lumi: voor iedereen die vragen heeft over gender en seksuele voorkeur
  • min19: voor holebi- en transgendertieners van 13 tot 19 jaar
  • Transgender Infopunt: voor iedereen met vragen over transgenderthema’s
  • Merhaba: voor jongeren met buitenlandse roots die vragen hebben over genderidentiteit

FOTO: Delia Giandeini

Nood aan een babbel?

Praat erover