Geslacht, gender, geaardheid: wat is het verschil?

Geslacht

Je geslacht wordt bij je geboorte vastgesteld. Heb je een vagina, dan ben je een meisje en staat er ‘V’ op je identiteitskaart. Heb je een penis, dan ben je een jongen en staat er ‘M’.

1 op 1500 mensen wordt geboren met variaties tussen vrouwelijke en mannelijke kenmerken. Dit noemen we intersekse (‘X’).

Gender

Gender is niet je biologische, maar je sociale geslacht. ‘Man’ en ‘vrouw’ zijn de binaire genders. Alles daarbuiten noemen we niet-binaire genders.

Je genderidentiteit gaat over hoe je je voelt: een meisje, een jongen, allebei, geen van beide of nog iets anders. Je genderexpressie gaat over hoe je jezelf toont aan de buitenwereld.

Toch kan je iemands genderidentiteit niet altijd raden op basis van hun genderexpressie. Iemand kan eruitzien als een meisje zonder zich een meisje te voelen.

Als je het lichaam van een meisje hebt en je ook een meisje voelt, of het lichaam van een jongen hebt en je een jongen voelt, dan ben je cisgender. Als dat niet (altijd) zo is, dan ben je transgender.

Wist je trouwens al dat ‘transgender’ een koepelterm is voor allerlei gendervariante identiteiten?

Geaardheid

Wat vroeger ‘geaardheid’ werd genoemd, heet nu ‘oriëntatie’. ‘Geaardheid’ klinkt als iets dat je hele leven lang niet verandert. ‘Oriëntatie’ klinkt ruimer, omdat je aantrekking kan veranderen.

Je romantische oriëntatie gaat uit naar de mensen op wie je verliefd wordt. Je seksuele oriëntatie gaat uit naar de mensen met wie je seks wilt.

Soms vallen die samen: je wilt seks met degene op wie je verliefd bent, of je wordt verliefd op degene met wie je seks wilt. Maar dat is niet voor iedereen zo. Sommige mensen worden verliefd op iemand met wie ze geen seks willen, of willen geen seks met iemand op wie ze verliefd zijn.

Toch nog vragen of nood aan een babbel? Zij weten raad!

  • Lumi: voor iedereen die vragen heeft over gender en seksuele voorkeur
  • min19: voor holebi- en transgendertieners van 13 tot 19 jaar
  • Transgender Infopunt: voor iedereen met vragen over transgenderthema’s
  • Merhaba: voor jongeren met buitenlandse roots die vragen hebben over genderidentiteit

FOTO: Delia Giandeini

Nood aan een babbel?

Praat erover