"Zolang je andere mensen geen pijn doet, moet je doen waar je je goed bij voelt." | Astrid (24)

Niet alle jongeren gaan mee met de hypes van het moment. Sommigen gaan zelfs helemaal in tegen geldende gedragsnormen of –regels.

Astrid (24) heeft sinds haar tienerjaren een voorliefde voor gothic kledij. Tijdens haar studies in Leuven ontdekte ze online shops met indie make-up en allerlei verschillende kleuren lipstick. Ze plaatste een bestelling en wachtte in spanning af. Het resultaat was beter dan gedacht.

Veel negatieve reacties ontving ze niet. “Als ik reacties krijg, is het omdat mensen het mooi of knap vinden dat ik zo opgemaakt durf rondlopen. Ik heb wel altijd oortjes in als ik onderweg ben, om te veel reacties te voorkomen. Op een dag gaf een jongen me het advies om minder make-up te gebruiken omdat ik er dan mooier zou uit zien. Ik nam toen een lipstick en schminkte me bij. Als mannen me zo niet mooi vinden, dan is dat een goede filter.”

Wel past Astrid haar make-up aan haar omgeving. “Wanneer ik als jobstudent in de Inno werk, doe ik geen zwarte lipstick op. Er is een moment voor alles, je gaat ook niet werken in je zwembroek.”

Voor Astrid is deze make-up een deel van haar persoonlijkheid, het is een kenmerk waar mensen haar mee associëren. “Toen ik een keer in de les verscheen met conventionele rode make-up, vroeg een professor of ik ziek was.

Astrid draagt de make-up niet als statement, maar omdat ze het leuk vindt om zich zo op te maken. “Eigenlijk is het facepaint voor volwassenen. En zolang je andere mensen geen pijn doet, moet je doen waar je je goed bij voelt.”

FOTO en TEKST: Iris De Bondt