“Ik ben maagd en heb vaginisme” | Eva (20)

Toen ik 15 of 16 jaar oud was, had ik een relatie met iemand die geen ‘nee’ accepteerde. Hij heeft me vaak seksueel misbruikt. Hij probeerde me ook twee keer te verkrachten. Daardoor heb ik nu vaginisme.

Het is een reflex. Je kan wel leren om die bekkenbodemspieren te ontspannen.

Eva, 20 jaar

Vaginisme zorgt ervoor dat de spieren rond je vagina samenknijpen, zodat de opening naar je vagina te klein wordt. Dat samenknijpen gebeurt automatisch. Het is een reflex. Je kan wel leren om die bekkenbodemspieren te ontspannen. Maar aan dat trainen ben ik nog niet toe.

Iedereen rond mij heeft al seks gehad. Ik voel de druk.

Eva, 20 jaar

Mijn omgeving reageert niet altijd even begripvol. Iedereen rond mij heeft al seks gehad. Ik voel de druk. Als ik zeg dat ik nog maagd ben? Dan zeggen ze dat het wel goed komt. Dat ik gewoon moet proberen te ontspannen en wat moet experimenteren. Maar zo gemakkelijk gaat dat allemaal niet.

Ook liefjes hebben het er moeilijk mee. Eerst tonen ze begrip. Ze zeggen dat ze willen wachten tot ik er klaar voor ben. Als het te lang duurt? Dan worden ze toch ongeduldig. Ik schaam me er niet voor. Want ik weet dat het niet mijn schuld is. Het is wel vervelend.

Ik schaam me er niet voor. Want ik weet dat het niet mijn schuld is.

Eva, 20 jaar

Ik verstop niet dat het down under niet altijd even vlot gaat. Vroeger durfde ik het niet meteen te zeggen. Wanneer iemand mij probeerde aan te raken, verstijfde ik helemaal. Dan was het nog moeilijker om te zeggen hoe dat kwam. Nu flap ik het er meteen uit. Zo is de situatie meteen duidelijk.

Wanneer iemand mij probeerde aan te raken, verstijfde ik helemaal.

Eva, 20 jaar

Misschien moet ik eens een open relatie proberen. Zo kan ik liefde ontvangen van iemand. En misschien toch minder druk voelen om hem seks terug te geven. Want ik weet niet of ik dat ooit zal kunnen.

Beluister hier het hele gesprek met Eva:

Janah Scheunis / StampMedia

Nood aan een babbel?

Praat erover