Moet je meer dan een liter water per dag drinken?

Ons lichaam bestaat voor 70 procent uit water en wat we verliezen, moeten we dus weer aanvullen. Water voert voortdurend afval uit ons lichaam af. Daarnaast regelt water onze lichaamstemperatuur.

Ben je ongezond als je niet elke dag 1,5 liter drinkt? Nee hoor, dat is een aanbeveling en geen verplichting. Als jongere ken je het dorstgevoel dat je waarschuwt als het tijd is om te drinken.

Hoe weet jij of je wel voldoende drinkt?

Doe de pipi-test! Neem eens een kijkje in het toilet: welke kleur heeft je urine: kleurloos of lichtgeel? Dan drink je voldoende. Donkergeel? Las meer drinkpauzes in.

Bij warm weer en zeker als je veel sport of een zware fysieke job hebt, heeft je lichaam veel meer nodig. Water is de meest zuivere en belangrijkste bron van vocht en de allerbeste dorstlesser.

Als je dorst hebt, drink je dus best vooral water.

Even geen zin in water?

  • Water met een smaakje is een goed alternatief.
  • Kies eens voor thee, koffie of kruidenmengsels en verzeker zo alvast een deel van je dagelijkse vochtopname. Maar voeg dan geen suiker of andere zoetstoffen toe
  • Fris- en sportdranken laat je het best staan. Dan neem je toch gewoon de lightversie? Nee, ook die drink je het best niet heel de dag door: ze zijn niet goed voor de tanden en bevatten zoetstoffen.
  • Fruitsap, soep, groentesap, melkdranken en dranken op basis van noten, granen en zaden, bevatten veel vocht maar ook andere voedingsstoffen.

Meer water drinken: hoe begin je eraan?

Maak een actieplan op mijn.gezondleven.be: dan krijg je concrete tips die werken voor jou.

FOTO: Sergio Souza

Nog voor jou

Ben jij tevreden met je lijf ?

18-24

Ben jij tevreden met je lijf?

14-17