Ik ben een transgender persoon. Wat is er allemaal mogelijk?

In de eerste plaats is het belangrijk dat je je gevoelens deelt met iemand uit je naaste omgeving en/of een professional.

Een psycholoog of psychiater kan je begeleiden in de zoektocht naar jezelf. Jullie gaan samen op zoek naar wie jij nu eigenlijk bent en waar je naartoe wil.

Het kan zijn dat je voldoende hebt aan zo’n gesprekken, maar het kan ook zijn dat je beslist dat je meer stappen wil ondernemen richting een transitie. Dat betekent dat je gaat leven volgens je gewenste genderidentiteit. Het kan dat je meer vrouwelijk of mannelijk wordt en je uiterlijk verandert. Je kan er ook voor kiezen je naam en voornaamwoorden (zij/haar, hij/zijn, die/hun …) te veranderen.

Wat is er mogelijk...

vanaf 12 jaar

Je kan de voornaam op je pas laten wijzigen mits toestemming van je beide ouders.

vanaf 16 jaar
  • Met een doorverwijsbrief van de psycholoog of psychiater kan je hormonale therapie starten.
  • Je kan de M op je pas laten wijzigen naar een V of omgekeerd. Dit vraag je aan bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Je hebt hiervoor een verklaring van een kinder- en jeugdpsychiater nodig en je moet je laten bijstaan door beide ouders.
vanaf 17 jaar

De verwijdering van de borsten kan vanaf 17 jaar, als je al in begeleiding bent bij een psycholoog of psychiater.

 

vanaf 18 jaar

Een borstvergroting en een geslachtsbevestigende ingreep is ten vroegste mogelijk vanaf de leeftijd van 18 jaar en na één jaar na de opstart van hormonale therapie. Je kan pas medische stappen zetten, als je langere tijd in begeleiding ben

Belangrijk: niet elke trans persoon zet stappen naar de medische zorg. Sommige personen hebben daar geen behoefte aan.

Andere trans jongeren ontmoeten?

Nood aan een babbel?

Praat erover