Hoe zit dat nu eigenlijk met die geluidsnormen op fuiven en concerten?
Yes! Feestje! Maar hoe zorg je ervoor dat je in orde bent met de geluidsnormen?
Stel jezelf eerst de vraag: ‘Hoe hoog is het maximale geluidsniveau dat we nodig hebben?’
De wet vermeldt drie categorieën geluidsnormen, opgesteld vanuit het maximale geluidsniveau in de inrichting.
Als organisator van de fuif of het concert moet je rekening houden met extra maatregelen die je al dan niet moet nemen bij de drie geluidscategorieën. De wet is opgesteld door Vlaanderen. Weet dat een gemeente de wet strenger kan toepassen. Vraag dit dus zeker na bij de gemeente waar het evenement plaatsvindt.
Categorie 1 gaat tot een maximaal geluidsniveau van 85 dB(A), gemeten over 15 minuten. Hieronder vallen activiteiten zoals achtergrondmuziek in cafés, fitnesscentra of sportmanifestaties. In deze categorie zijn metingen niet verplicht, maar deze categorie is niet geschikt voor de organisatie van een fuif.
Categorie 2 gaat tot 95 dB(A), eveneens gemeten over 15 minuten aan de mengtafel of een centrale plaats. Meten is verplicht, registreren niet. Een geluidsbegrenzer is toegelaten als die ‘zo afgesteld is dat de norm gerespecteerd wordt’.
Categorie 3 legt het maximale geluidsniveau op 100 dB(A), gemeten over 60 minuten aan de mengtafel of een centrale plaats. Als organisator moet je gratis oordoppen ter beschikking stellen en je bent verplicht om het geluidsniveau te meten en te registreren. Voor vaste geluidsinstallaties moet een geluidsplan worden opgemaakt.