Hoe kom ik op voor mezelf?

Opkomen voor jezelf. Dat is niet makkelijk. 6 tips om het toch te durven.

Blijf rustig

Je hoeft niet te wachten tot je bijna ontploft. Op een rustige manier is goed genoeg. Integendeel. Begin je te roepen, dan wordt de ander vaak ook kwaad.

Denk aan je lichaamshouding

Ga stevig staan. Zet je voeten stevig op de grond en zet je schouders recht. Je straalt meteen meer zelfzekerheid uit. Het straffe is dat je je ook veel sterker voelt als je stevig staat.

Geloof wat je zegt

Jij hebt het recht om gehoord te worden en je mening te geven. Net zoals iedereen. Wees overtuigd van wat je zegt.

Zoek een bondgenoot

Helemaal alleen voor jezelf opkomen is lastig. Zoek een vriend of vriendin die je kan helpen. Samen sta je sterker. Al is het om op voorhand de juiste woorden te vinden of daarna stoom af te blazen.

Geef je mening met een ‘ik-boodschap’

Vind je iemands gedrag niet oké? Zeg dat dan in de ik-vorm. Dus niet: "Hou toch je mond!", maar: "Ik zou het leuk vinden als je me laat uitspreken". Denk niet in een ander zijn plaats, maar omschrijf wat je zélf voelt. Dus niet: "Jij luistert nooit wanneer ik iets zeg", maar: "Ik voel me onbelangrijk als je me niet laat uitspreken".

Voor jezelf opkomen is voor iedereen moeilijk

Vergeet dat niet. Jij bent zeker niet de enige. Sommige mensen proberen dat gewoon goed te verstoppen. Maar zoals alles: oefening baart kunst. Hoe meer je voor jezelf opkomt, hoe beter je daarin wordt.

FOTO: Pablo Padilla

Nood aan een babbel?

Praat erover