Zijn er landen waar ik niet naartoe mag?

Nee, er zijn geen landen die absoluut verboden zijn voor Belgen. Het kan wel gebeuren dat een bepaald land jou geen toestemming geeft om bij hen binnen te komen. Als minderjarige moet je ook altijd de toelating krijgen van je ouders.

Als je naar het buitenland gaat, moet je ook de juiste reisdocumenten bij hebben. Controleer vóór je je tickets boekt, of minstens een maand voor je vertrekt op de website van Buitenlandse Zaken welke papieren je nodig hebt voor het land waar je heen wilt.

Reizen is soms afgeraden

Als er ergens iets erg gebeurd is zoals een bosbrand, overstroming, rellen, een aanslag... dan zal de Belgische overheidsdienst Buitenlandse Zaken voor die plek een negatief reisadvies geven. Op deze website van Buitenlandse Zaken kan je voor elk land simpel opzoeken of het veilig is om erheen te reizen.

Officieel zal ons land jou nooit echt verbieden om ergens naartoe te gaan. Ze gaan het wel heel sterk afraden. Zo krijgen bepaalde buurlanden van Oekraïne en Rusland een negatief reisadvies.

Je neemt dan een heel groot risico als je er toch heen reist, want je verzekering is dan niet meer geldig. Als je in de problemen raakt, moet je zelf alle kosten betalen. Bovendien krijg je dan geen hulp van een Belgische ambassade of consulaat.

Wat met reizen binnen de Europese Unie?

Als je een Belgische elektronische identiteitskaart (eID) hebt, mag je naar alle landen van de Europese Unie reizen. Ook naar enkele buurlanden van de EU (zoals Noorwegen en Zwitserland) en een aantal verder gelegen toeristische bestemmingen kan je reizen met je Belgische identiteitskaart. Soms is er wel controle aan de grens.

Als je voorlopige identiteitspapieren hebt, kan je het beste nakijken op deze pdf van Buitenlandse zaken waar je wel en niet mag reizen.

Wat met reizen buiten de Europese Unie?

Het land van je bestemming beslist zelf welke papieren reizigers moeten tonen. Als Belg hebben we geluk: meer dan 50 landen vertrouwen onze identiteitskaart. Dit document toont je alle landen waar je met je Belgische identiteitskaart heen mag reizen.

Meestal heb je een paspoort nodig

Voor meer dan 180 landen en gebieden moet je een Belgisch paspoort hebben. Dat is een klein, donkerrood boekje met daarin je persoonsgegevens en een heleboel lege bladzijden.

Zo'n paspoort vraag je aan in je gemeentehuis. Dat kost ongeveer €35 (voor -18-jarigen) en €65 voor volwassenen, al kan die prijs variëren per gemeente.

Telkens je een land binnenkomt of terug buiten gaat, zet de douane daar een stempel in.

Heel belangrijk: sinds de brexit, kan je niet meer naar het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland) reizen met je Belgische identiteitskaart. Als je naar een van die gebieden wil reizen, moet je dus een internationaal paspoort aanvragen bij je gemeente.

Soms moet je een visum aanvragen

Voor een 40-tal landen is een paspoort niet genoeg. Die landen willen precies weten welke Belgen hun land binnen willen en wat je daar wil komen doen. Dat zijn vooral landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Voor je binnen mag, moet je van hen een "visum" krijgen: een officiële toestemming. Als ze je aanvraag goedkeuren, krijg je een stempel of een klever in je paspoort. Die moet je dan tonen bij de controle aan de grens of op de luchthaven.

Vaak is het best stresserend om zo'n visum aan te vragen. Voor veel van die landen (Congo, Rusland, China, Afghanistan, Myanmar, Mali, Cuba, of Syrië) moet je heel wat papieren invullen en soms wekenlang geduld hebben. Of je moet ervoor naar de ambassade in Brussel of Antwerpen.

Ze vragen dan bijvoorbeeld welke route je gaat volgen, waar je gaat overnachten, wie je daar kent... In het slechtste geval kan je visum geweigerd worden.

  • Voor onder andere Turkije, India, Myanmar, Turkije, Pakistan of Vietnam is het mogelijk om elektronisch je toelating aan te vragen. Dat heet dan een "e-visa". Voor de Verenigde Staten heet dat document ESTA, voor Canada eTA.
  • Landen zoals Iran, Israël, Saoedi-Arabië, Rusland en Oekraïne, China en de VS kunnen moeilijk doen als je in een vijandig land bent geweest.
  • Als je in de afgelopen jaren naar Iran, Syrië, Venezuela, Somalië, Lybië, Jemen of Noord-Korea bent geweest, dan moet je voor de Verenigde Staten een echt visum aanvragen.

Soms is het niet helemaal duidelijk of je al dan niet een visum moet aanvragen. Als je twijfelt, mag je altijd een mailtje sturen naar info@wegwijzer.be. Dan krijg je sowieso snel antwoord welke reisdocumenten je nodig hebt.

Registreer je op Travellers Online

Ga je naar een risicogebied, registreer je dan op de website Travellers Online.

Zo kan de overheid onder andere sneller je familie verwittigen als er in dat gebied iets gebeurt.

Nood aan een babbel?

Praat erover