Welke kosten mag een school aanrekenen?

Je als leerling inschrijven in het middelbaar onderwijs is gratis. Je school mag geen inschrijvingsgeld vragen.

Een middelbare school mag wel geld vragen voor:

  • didactisch materiaal. Bijvoorbeeld boeken of kopieën die nodig zijn voor de lessen.
  • bepaalde activiteiten zoals een theaterbezoek of meerdaagse uitstappen.
  • diensten en producten zoals maaltijden, drankjes, middagtoezicht, opvang of de schoolbus

Dit bedrag mag niet te hoog zijn. Toch kunnen in sommige studierichtingen de kosten flink oplopen.

Overzicht van verwachte kosten: in het schoolreglement

In het schoolreglement staat een overzicht van de verwachte kosten. Dat heet de 'bijdrageregeling'. Je school bespreekt de bijdrageregeling in de schoolraad. Daarin zitten mensen in naam van de ouders en voogden, de leerlingen en de school zelf.

Schrijf je je in? Dan moeten je ouder(s),voogd(en) of jij (als je 18 of ouder bent) het schoolreglement ondertekenen. Zo zeg je: Ik ga akkoord met alles wat in het reglement staat. En dus ook met de verwachte kosten.

Vragen over de uitgaven? Hier kan je terecht

Vragen over de uitgaven van je school? Leg ze best voor aan de leerlingen- of ouderraad. Die bespreekt ze dan met je schooldirectie.

Bepaalde kosten niet in verhouding met wat je echt nodig hebt? Neem dan contact op met de directeur. Op je school is er altijd iemand aangeduid als contactpersoon over geldzaken.

Vind je de schoolkosten te hoog of onterecht? Vind je geen oplossing binnen je school? Contacteer dan de Commissie voor Zorgvuldig Bestuur. Je kan er een vraag stellen, maar ook een klacht neerleggen.

We kunnen de schoolrekening niet betalen. Wat nu?

Dan kan je best een schooltoelage aanvragen bij de Vlaamse overheid. Volg je deeltijds beroepsonderwijs? Dan kan je dat ook aanvragen. Aanvragen voor het schooljaar kunnen tijdens dat schooljaar van augustus tot juni.

Je kan ook op je school zelf terecht. Daar is er altijd iemand aangeduid als contactpersoon voor geldzaken. Vraag om een individueel betalingsplan.

Veel scholen werken met een spaarsysteem om de kosten te spreiden. Soms heeft de school een solidariteitsfonds. Dan springt de school in als iemand niet alles betaald krijgt.

In sommige gemeenten en steden kan je een kansenpas aanvragen. Heb je zo'n pas? Dan zijn bepaalde schoolactiviteiten goedkoper voor je. Vraag meer informatie aan je school of bij de sociale dienst van je stad of gemeente.

Geld vragen voor kopieën? Mag dat?

Ja, je school mag geld vragen voor kopieerkosten en papier.

Ze moet de kosten wel kunnen uitleggen en die kosten moeten echt zijn. De school mag bijvoorbeeld geen geld vragen voor kopieën van het secretariaat. 

Smartschool (of andere digitale leerplatformen). Mag de school daar geld voor vragen? 

Nee, dat mag niet.

Gebruikt de school een digitaal leerplatform? Dan moeten ze die dienst gratis aanbieden aan jou als leerling.

Laptop/Chromebook. Mag mijn school geld vragen voor het gebruik daarvan?

Ja, dat mag.

Je school mag een bijdrage vragen voor de huur, leasing, koop of huurkoop van een laptop of Chromebook. 

Laptop/Chromebook kopen. Mag mijn school mij verplichten om dat via de school te doen?

Nee, dat mag niet.

De school mag je wel verplichten om een bepaald type laptop/Chromebook te kopen. Maar alleen als dit op tijd bij de kosten in het schoolreglement stond.

Schoolrekeningen niet betaald, dus geen rapport. Mag dat?

Nee, dat mag niet.

Je hebt het recht je resultaten te kennen. Je school moet je dus je rapport geven. Ook als je nog niet alle rekeningen kon betalen. 

Je school moet andere middelen gebruiken om geldzaken te regelen. Op elke school is er bijvoorbeeld een contactpersoon waar je voor geldzaken terecht kan.

Scholierenkoepelleerlingenkaart. Mag de school daarvoor geld vragen?

Nee, dat mag niet.

Je school kan de kaarten gratis aanvragen bij de Scholierenkoepel. Je school moet ze dus ook zelf gratis geven.

Past je school de Scholierenkoepelleerlingenkaarten aan met jouw eigen gegevens? Ook dan mag ze er geen geld voor vragen.

Eigen boterhammen eten in de refter. Mag mijn school daar geld voor vragen?

Ja, dat mag.

Je school kan maaltijden of toezicht aanbieden in haar gebouwen. Bijvoorbeeld in de refter of in de sporthal. Daarvoor mag ze geld vragen. Maar dat bedrag mag niet hoger zijn dan de kosten.

Eet je enkel je eigen boterhammen in de schoolrefter? Je school mag daar dus geld voor vragen. Het moet dan wel zo in het schoolreglement staan.

Dure uitstapjes organiseren of mij duur materiaal laten aankopen. Mag mijn school dat?

Ja, dat mag.

Je school mag kosten aanrekenen voor bepaalde activiteiten en voor leermateriaal. Het moeten wel echte kosten zijn. Je school moet ook kunnen uitleggen waarom ze nodig zijn.

Naar toneel, film, musea ... buiten de lesuren. Mag de school dat verplichten?

Ja, dat mag.

Je school mag opdrachten geven waarvoor je naar de cinema, het theater, een museum ... moet. Ook als je voor dat bezoek moet betalen. Er is geen maximumbedrag voor dat soort activiteiten.

Kan de school mij verplichten om online taken, cursussen of opdrachten zelf te printen?

Ja, dat kan.

Je school mag zelf bepalen hoe ze taken, cursussen of opdrachten aanbiedt. Maar ze checkt best vooraf met de leerlingen of dat lukt voor iedereen.

Heb je een probleem met het printen van materiaal dat de school digitaal aanbiedt? Klop dan eens aan bij de leerlingenraad op jouw school. Bespreek het daarna met de directie, leg het eens voor aan de schoolraad of stap eventueel naar het schoolbestuur .

Zwemlessen. Mag de school daar geld voor vragen?

Ja, dat mag. 

Je school mag geld vragen voor de toegang tot en het vervoer naar het zwembad.

Heeft je school een eigen zwembad?

  • Je school mag dan ook een kost aanrekenen.
  • Voor het onderhoud en de verwarming van het zwembad mogen ze geen extra geld vragen.
  • Hoeveel mogen ze vragen? Het moet ongeveer gelijk zijn aan de gemiddelde prijs voor toegang tot en vervoer naar een zwembad in de buurt.
Een persoonlijk leermiddel, bijvoorbeeld een blokfluit. Mag de school daar geld voor vragen?

Ja, dat mag. 

De school mag geld vragen voor een persoonlijk leermiddel. Bijvoorbeeld een muziekinstrument dat jij alleen gebruikt. Zoals een blokfluit tijdens de lessen Muzikale Opvoeding.

Geld vragen voor een leermiddel dat je niet alleen gebruikt? Bijvoorbeeld die ene piano in het muzieklokaal. Dat mag dan weer niet.

Verplichte buitenlandse stage. Mag dat?

Ja, dat mag.

Het moet wel in het schoolreglement staan. 

Een school heeft als taak om alle activiteiten voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken. Dat is ook zo voor stages.

Organiseert je school een stage in het buitenland? Dan moet je school dus haar best doen om dat ook haalbaar te maken voor jou.

Stijgende energieprijzen. Mag mijn school dat doorrekenen?

Nee, dat mag niet.

Scholen mogen energiekosten zoals kost voor verwarming niet doorrekenen op de schoolfactuur.

Nood aan een babbel?

Praat erover