Ik voel me down. Ben ik depressief?

Dipje vs. depressie

Heb je soms wel eens het gevoel dat alles tegenzit? Dat het leven zinloos is? Dat alles saai is? En dat vrienden niet bestaan?

Geen reden tot paniek! Iedereen heeft dat gevoel wel eens. En meestal is dat gevoel tijdelijk. We noemen dat een ‘dipje’. Een dipje is dus onschuldig en overkomt iedereen weleens.

Blijft dat gevoel wekenlang aanslepen? Of zit je zelfs al maanden zonder energie? Heb je een leeg gevoel? Heb je nergens nog zin in? Trek dan aan de alarmbel. Het kan zijn dat je een depressie hebt.

Wat kan je doen als je je down voelt?

Je hebt heel wat opties. Probeer enkele dingen uit en kies wat voor jou best werkt.

Vergelijk het met een gebroken been

Als je je down voelt, is het soms moeilijk om jezelf terug ‘happy’ voor te stellen. Maar met de juiste hulp kom je erbovenop.

Vergelijk het met een gebroken been. Daar moet je ook eerst voor naar de dokter, je krijgt wekenlang een gips rond je been, en nadien moet je revalideren en opnieuw spieren kweken om terug stevig op je eigen benen te staan. Ook genezen van een depressie heeft tijd en goede zorgen nodig.

Down door de lockdown?

Je bent niet alleen. Ben je student in het hoger onderwijs? En wil je vertellen hoe de lockdown is voor jou? Deel nu jouw ervaring via de vragenlijst op generatielockdown.be

Nood aan een babbel?

Praat erover