“Iedereen heeft het en er is niets vies aan” | Lotte (13)

Lotte (13) kreeg dit schooljaar voor de eerste keer haar regels. Ze vindt het geen beschamend onderwerp om over te praten. Daarom vertelt ze aan ons hoe dit voor haar was.

Begin dit schooljaar kreeg ik voor de eerste keer mijn regels. Ik had al even last van buikkrampen en het toiletwater kleurde rood.

Dankzij de lessen op school en de gesprekken met mama, wist ik al bijna alles over de maandstonden. Ik besloot om voor de zekerheid een maandverband te gebruiken. Later zag ik dat er bloed op zat.

Mijn mama feliciteerde me ermee. Zelf vond ik het eigenlijk niet echt een speciaal moment. Elk meisje heeft het en het is doodnormaal. Bovendien was ik niet de eerste van de klas. Al redelijk veel klasgenotes hadden hun regels en anderen kregen die rond dezelfde tijd als ik voor het eerst.

Je hoeft je als meisje er nooit voor te schamen. Iedereen heeft het en er is niets vies aan.

Lotte, 13 jaar

Ik vind mijn regels nog steeds niet zo fijn, omdat het soms pijn doet. Af en toe maken ze mij humeurig, maar het hoort er nu eenmaal bij. Als ik echt veel last heb, neem ik meestal een pijnstiller en een kersenpitkussen.

In mijn klas vindt niemand het beschamend om over die klachten te praten. Regels horen bij ons leven. Voor ons is het dan ook totaal geen taboe. Je hoeft je als meisje er nooit voor te schamen. Iedereen heeft het en er is niets vies aan.

De jongens kijken wel raar als we zeggen dat we weer een kramp hebben. De meesten van hen begrijpen niet zo goed wat de maandstonden inhouden en weten niet wat ze ervan moeten denken. Maar dat vind ik niet echt vreemd. Wij weten ook niet altijd hoe een jongenslichaam werkt.

Tekst: Emily Nees