Mijn borsten zijn te klein of te groot. Wat kan ik doen?

Ben je niet tevreden met je borsten? Best nog even geduld uitoefenen!

Borsten zijn pas helemaal volgroeid aan het einde van de puberteit. En die verschilt van persoon tot persoon. De regel is: als je gedurende 1 jaar niet meer in lengte groeit, heb je einde van de puberteit bereikt. Meestal is dit tussen de leeftijd van 17 en 20 jaar.

Veel meisjes en vrouwen zijn niet snel tevreden over hun borsten. Toch is het belangrijk je lichaam te aanvaarden zoals het is. Veroorzaken je borsten echt lichamelijke hinder? Of zijn je twee borsten heel verschillend in grootte? Dan kan je nadenken over een borstcorrectie.

De eerste stap die je moet zetten is praten met je arts. Ziet je arts een reden tot correctie dan wordt er een dossier naar het ziekenfonds opgemaakt.

Belangrijk:

  • Het is niet aanbevolen iets aan je borsten aan te passen voor de leeftijd van 18 jaar of voor je borsten helemaal gevormd zijn.
  • Een borstcorrectie is en blijft een grote operatie. Er is dus één regel: bezint eer ge begint!
  • Heb je geen goedkeuring van de adviserend arts van het ziekenfonds? Dan wil dit zeggen dat een borstcorrectie geen noodzaak is voor je lichaam. In dat geval moet je de volledige kosten van operatie en herstel zelf betalen. Dat kost al gauw enkele duizenden euro’s.

Borstverkleining

Het ziekenfonds betaalt een borstverkleining alleen terug als de arts aantoont dat de grootte van de borsten 'functionele hinder' veroorzaakt zoals rugpijn, nekpijn, schimmel in plooi onder de borsten,.... Meestal gebeurt een borstverkleining door huid en een deel van het vet- en klierweefsel van de borst(en) weg te nemen. Meestal doet een plastisch chirurg dit.

Borstvergroting

Een borstvergroting wordt enkel terugbetaald in geval van een heel groot verschil tussen beide borsten. Meestal is die te wijten aan een aangeboren onderontwikkeling van 1 van beide borsten.

Een borstvergroting omwille van PVV (plat van voren), betaalt de ziekteverzekering door de band niet terug.

TEKST: in samenwerking met Dr. Bart Demyttenaere (gynaecoloog-adviserend arts Nationaal Verbond Socialistische Mutualiteiten).

FOTO: Michael Dam