Black Lives Matter. Wat is dat precies?

#BlackLivesMatter en #AllLivesMatter betekenen niet hetzelfde.

Black Lives Matter

“Black Lives Matter” of “Zwarte levens doen ertoe” is een internationale beweging. Die ontstond in de VS als reactie op het politiegeweld tegen zwarte mensen. Een witte agent werd in 2013 vrijgesproken nadat hij een 17-jarige zwarte jongen, Trayvon Martin, had gedood.

De beweging komt op tegen alle vormen van geweld tegen mensen van kleur zoals politiegeweld, etnisch profileren of de zwaardere juridische straffen die mensen van kleur krijgen. Witte mensen hebben het op veel vlakken makkelijker dan niet-witte mensen. Dat heet wit privilege.

Nu komen heel wat mensen op straat om te protesteren. Ze willen dat mensen van kleur op dezelfde manier behandeld worden als witte mensen.

All Lives Matter

“Alle levens doen ertoe”. Natuurlijk is dat zo! Toch is het ongepast om #AllLivesMatter te zeggen, want met die uitspraak ontken je het probleem.

Bekijk het zo: stel dat er een huis in je straat in brand staat. Dan zeg je ook niet tegen de brandweer dat alle huizen belangrijk zijn. De hulp moet op dat moment gaan naar dat ene huis dat afbrandt.

Zo is het ook met racisme. De Black Lives Matter beweging zegt dat zwarte levens er óók toe doen. Niet dat ze er méér toe doen dan witte levens.

FOTO: Clay Banks