"Ik maak al racisme mee sinds ik 7 ben, ik ben wel wat gewoon" | Jente (24)

Ik ken veel mensen die al slachtoffer zijn geweest van racisme. Een docent van mij vertelde ons in de les dat hij geïnteresseerd was in het huren van een huis. Bij de bezichtiging merkte hij iets vreemd. Zodra de verhuurster hem voor de eerste keer ontmoette, zei ze dat het huis al verkocht was.

Niet veel later ging zijn ‘witte’ vriend kijken naar het huis en bleek dat het huis toch nog beschikbaar was en de verhuurster hem het graag wou verhuren. Ik en mijn vriendin zoeken nu een huis en uit schrik dat ik hetzelfde zou meemaken, vraag ik mijn vriendin om te mailen met de verkoper.

Ik ben zelf ook elk jaar enkele keren slachtoffer van racisme. Als ik alles moet opnoemen, ben ik hier nog even bezig (lacht).

Als ik alle voorvallen van racisme moet opnoemen, ben ik hier nog even bezig

Jente, 24 jaar

Er is mij één gebeurtenis altijd bijgebleven. Ik was op een studentenfuif en beleefde een leuke avond, tot plots uit het niets een jonge man z’n arm om mij sloeg en vragen begon te stellen.

Ik had meteen door dat hij veel gedronken had, maar nog duidelijk wist wat hij zei. Hij vroeg eerst van waar ik was en toen ik niet antwoordde zoals hij wou vroeg hij welk ras.

Toen wist ik al hoe laat het was. Ik probeerde toch vriendelijk te antwoorden door te zeggen: “U bedoelt zeker van waar mijn roots zijn. Mijn vader is van Congo en mijn moeder is van België.”

Hij vroeg eerst van waar ik was en toen ik niet antwoordde zoals hij wou vroeg hij welk ras.

Jente, 24 jaar

Hierop antwoorde hij: “Ah okay. Als ge Dominicaans waart had ik u in elkaar geslagen.” Daar sta je dan en hoe reageer je daar dan op?

Dat deed pijn, maar ik ben ondertussen al een en het ander gewoon. Ik maak al racisme mee sinds ik ongeveer 7 was.

Naar mijn gevoel zijn mensen zich steeds meer bewust van racisme maar is er weinig veranderd. Racisme bestaat al eeuwen. Mijn vader, grootvader en overgrootvader maakten het ook mee.

Racisme bestaat al eeuwen. Mijn vader, grootvader en overgrootvader maakten het ook mee.

Jente, 24 jaar

Je merkt wel dat de eerste generatie migranten minder snel ingaat op racisme en zichzelf nog ziet als een gast in dit land, terwijl de tweede generatie migranten zich al ingeburgerd heeft en racisme niet meer pikt en er sneller tegen in opstand komt.

Ik hoop dat racisme niet meer structureel zal zijn. We moeten af van uitspraken waarbij er wordt gezegd dat alle culturen gelijk zijn en tegelijk de Westerse cultuur als superieur wordt gezien.

Mensen zien maar enkele aspecten van een cultuur, ze moeten het breder plaatje bekijken voordat ze een oordeel vellen over een andere cultuur.

De oplossing is zoals Nelson Mandela ooit zei: “Onderwijs is het krachtigste wapen dat je kunt gebruiken om de wereld te veranderen.” Geschiedenis moet binnen het onderwijs bekeken worden vanuit verschillende perspectieven en minder vanuit een Westerse insteek. Dat zou al een begin zijn.

© 2021 - StampMedia - Sander Di Monaco