Als mijn ouders scheiden kan ik hen dan allebei blijven zien?

Zeker! Maar wanneer en hoe vaak je hen ziet, moet afgesproken worden door je ouders. Hiervoor bestaat geen vaste formule. Alles kan: evenveel bij beide ouders wonen, meestal bij één ouder wonen en af en toe bij de andere logeren of ....

Ouders beslissen dus hoe jouw verblijf geregeld wordt als ze uit elkaar gaan. Is er geen akkoord tussen je ouders? Dan kunnen ze hulp vragen aan een bemiddelaar in familiezaken. Deze bemiddelaar helpt je ouders om afspraken te maken. Een bemiddelaar moet neutraal blijven en mag dus geen partij kiezen voor één van je ouders.

Lukt het ook niet met een bemiddelaar? Dan is het de familierechter die beslist welke verblijfsregeling er komt. Als één van de ouders vraagt naar een gelijk verdeeld verblijf, dan moet de rechter onderzoeken of dit wel zal lukken voor jou en je ouders. Een verblijfsregeling van de rechter blijft geldig tot jij 18 jaar wordt of tot de rechter een nieuwe regeling beslist.

Jij mag hierover je mening geven. Aan je ouders, maar ook aan de rechter. Maar dat wil niet zeggen dat jij je zin krijgt.

Wil je meer weten over echtscheiding?

Lees dan zeker de folder 'tZitemzo ... als ouders uit elkaar gaan. Je kan deze folder gratis downloaden.

Wil je meer weten over het hoorrecht van minderjarigen?

Lees dan zeker de folder 'tZitemzo ... als je gehoord wordt door de rechter. Je kan deze folder gratis downloaden.

Wat is verblijfsco-ouderschap?

Dit wil zeggen dat je evenveel bij je vader als bij je moeder woont. Bijvoorbeeld om de zeven dagen wissel je, maar het kan evengoed om de drie dagen, om vijf dagen, ...

Ook al is er verblijfsco-ouderschap, je kan maar op één officieel adres hebben. Dat is dan je hoofdverblijfplaats (= domicilie).

 

Wat is gezagsco-ouderschap?

Gezagsco-ouderschap wil zeggen dat je beide ouders het ouderlijk gezag uitoefenen over jou tot je 18 jaar bent. Zij nemen dus samen alle beslissingen over jouw opvoeding. Het maakt niet uit of je ouders nog samenwonen, getrouwd zijn, uit elkaar zijn of gescheiden: ze beslissen samen over je hobby's, je school- en studiekeuze, enz.

Gezagsco-ouderschap heeft niets te maken met waar je woont. Je kan dus vooral bij je mama wonen, af en toe bij je papa logeren, terwijl ze tóch samen alle beslissingen over jou moeten nemen.

Nood aan een babbel?

Praat erover