Wat doet een bemiddelaar in familiezaken?

Een bemiddelaar in familiezaken helpt ouders die uit elkaar gaan om hun problemen op te lossen. De bemiddelaar geeft advies en helpt hen om met elkaar te praten en goede afspraken te maken.

Veel verschillende taken

Soms verlopen scheiding zonder al te veel problemen. Dan komen je ouders met elkaar tot goede afspraken. Maar dit is niet altijd zo.

Kunnen je ouders nog moeilijk met elkaar praten of komen ze samen niet tot afspraken? Dan kunnen ze de hulp van een bemiddelaar in familiezaken inschakelen.

Een bemiddelaar in familiezaken probeert dan oplossingen aan te reiken voor

  • Het verblijfsrecht
  • De financiële regeling
  • Respectvol contact tussen je beide ouders

De regelingen en afspraken die worden gemaakt worden in een overeenkomst (een soort contract) vastgelegd.

Een bemiddelaar gaat altijd neutraal te werk. Er wordt dus naar een oplossing gezocht die zowel in jou als je ouders' belang is. Er wordt ook steeds rekening gehouden met alle gevoelens die bij een scheiding naar boven komen. Een bemiddelaar is iemand die zowel jij als je ouders niet kennen. De bemiddelaar gaat dus altijd onpartijdig en onbevooroordeeld naar een oplossing zoeken.

Je wordt trouwens niet zomaar een bemiddelaar in familiezaken. Bemiddelaars hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd.

Geen oplossing?

Vindt de bemiddelaar in familiezaken geen oplossing voor je ouders? Dan kunnen je ouders naar de rechtbank stappen. Het is dan de rechter die zal oordelen welke beslissing of oplossing het beste is voor jou en je ouders.

In deze situatie heb jij hoorrecht. Lees hierover meer in ons artikel ‘Mag ik na een scheiding kiezen waar ik ga wonen?’.

FOTO: Thomas Drouault

Waar vind je een bemiddelaar in familiezaken?

Via deze databank kan je een bemiddelaar in familiezaken in jouw buurt vinden. Selecteer jouw regio (arrondissement) of vul jouw eigen postcode in en kies "familiebemiddeling" als interventiegebied.

Nood aan een babbel?

Praat erover