Ik ben 18 en mijn lief is 15. Mogen we seks hebben?

De wet is heel duidelijk: geen seks onder 16 jaar. Maar de realiteit is anders. Veel jongeren hebben al vroeger seks.

Het belangrijkste is dat jullie er allebei klaar voor zijn en dat jullie beide toestemming geven. Als één van de twee plotseling toch niet meer wil, moet jouw lief dat ook respecteren.

  • Jullie mening is evenveel waard.
  • Toegeven is niet hetzelfde als toestemmen.
  • Er mag geen dwang of chantage aan te pas komen.
  • Je moet er een goed gevoel aan over houden.

Wat zegt de wet over seks?

Alle vormen van seks onder de 16 jaar zijn strafbaar. Dus ook al geeft jouw 15-jarig lief toestemming, volgens de wet is dit aanranding van de eerbaarheid. Seks met iemand jonger dan 14 jaar is volgens de wet verkrachting.

Die wet is eigenlijk stokoud, nog ouder dan jouw overgrootouders. Ze zijn bezig met een nieuwe wet die de seksuele leeftijdsgrens verlaagt. Als die wet van kracht is, kunnen jongeren vanaf 14 jaar toestemming geven onder enkele voorwaarden: de partner mag maximum 5 jaar ouder zijn en er mag geen gezags- of vertrouwensrelatie zijn, zoals tussen leiding en een jongere in een jeugdbeweging. Dit ontwerp moet nog worden goedgekeurd, dus voorlopig ligt de grens nog steeds op 16 jaar.

Praat er samen over

Je weet nu wat de wet zegt, maar het is belangrijk dat jullie hier samen over praten. Wat zou je graag willen of wat zie je helemaal niet zitten? Wat vind je leuk? Wat schrikt jou af? Daar staat geen leeftijd op en dat bepalen jullie helemaal zelf.

Nood aan een babbel?

Praat erover