Onveilige seks gehad. Wat nu?

Shit. Seks gehad zonder voorbehoedsmiddel? Condoom gescheurd tijdens het vrijen? Een noodpil (vroeger beter bekend als morning after pil) verkleint de kans op een zwangerschap.

Neem de noodpil in zo snel mogelijk en tot 72 uur na de onveilige seks.

Je kan de noodpil zonder doktersvoorschrift kopen in de apotheek. Dat is misschien spannend, maar je hoeft je er niet voor te schamen. Er is niets mis mee om een zwangerschap te voorkomen. Apothekers hebben beroepsgeheim. Dus zij mogen niemand vertellen wat jij kwam kopen.

Een noodpil kost 10 euro. De nieuwste soort noodpil kost tot 25 euro en kan je innemen tot 120 uur na de onveilige seks. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan betaalt het ziekenfonds 9 euro terug. Vraag daarvoor een BVAC-attest aan de apotheker. Zo kost de klassieke noodpil nog maar 1 euro, en de nieuwste 16 euro.

Moet je overgeven 2 tot 3 uur nadat je een noodpil nam? Neem dan een nieuwe noodpil in.

De noodpil heeft stoffen die een eisprong uitstellen. Zo wordt een zwangerschap voorkomen. Is er een eisprong geweest en is het eitje al bevrucht? Dan kan de noodpil niets meer doen. Daarom moet je de noodpil zo snel mogelijk innemen.

Had je seks zonder bescherming? Dan bestaat er ook een kans dat je een SOA hebt. Laat je testen bij de huisarts.

Let op: noodanticonceptie is minder veilig dan gewone anticonceptie. Moet je vaak een noodpil nemen? Denk dan eens na over een andere manier om jezelf te beschermen.

Had je seks onder dwang? Ging iemand over je grens? Chat dan met Nupraatikerover.be.

Meer weten over de noodpil?

FOTO: Ravi Roshan

Nood aan een babbel?

Praat erover