Ben ik geld kwijt als ik op een advertentie klik?

Een antwoord is simpel: nee.

Reclame op het internet is aangepast aan jouw surfgedrag. Als je op Facebook veel pagina’s over bijvoorbeeld hiphop leuk vindt, zal je reclame krijgen voor hiphopoptredens.

Een advertentie aanklikken, zal jou niets kosten. Integendeel: elke keer je een advertentie aanklikt, moet het bedrijf van de advertentie betalen.

Maar ho, niet zo snel! Lees ook nog even dit.

Je hoeft misschien geen geld te betalen, maar sociale media verzamelen wel wat je allemaal uitspookt op hun netwerk. De gegevens die je aan je profiel toevoegt, de dingen waar je op klikt, zoekwoorden die je ingeeft, andere profielen die je leuk vindt, zowat alles wat je doet, houden ze bij.

Je betaalt met je gegevens

Al die info vertelt iets over jou en dat is van onschatbare waarde voor bedrijven die iets aan je willen verkopen. Op basis van jouw gegevens proberen ze je reclame te tonen waarin je mogelijks geïnteresseerd bent. Bedrijven schatten de kans hoger in dat je dan echt iets koopt.

Bij de meeste sociale netwerken kan je bekijken welke interesses ze van je bijhouden. Dat vatten ze samen in een profiel. Dat profiel houdt soms geen steek, maar vaak kan je er jezelf wel een beetje in herkennen.

Een overzichtje van hoe je jouw profiel bekijkt:

Google en YouTube

Alle info die Google van je verzamelt doordat je hun diensten gebruikt, vatten ze samen op één pagina. Je krijgt kort wat uitleg, kan aanpassingen doen, maar je kan ook gewoon aangeven dat ze advertenties niet mogen personaliseren op basis van je gegevens.

Bekijk jouw advertentiepersonalisatie

Facebook

Pagina's die je leuk vindt, de gegevens die je ooit invulde, enzoverder. Ook Facebook vat alles mooi op één pagina samen. Je kan bovendien je voorkeuren uitgebreid aanpassen.

Bekijk jouw advertentievoorkeuren

Je kan trouwens bij elke advertentie bekijken waarop Facebook zich baseert om die specifieke boodschap aan je te tonen.

Zo bekijk je dat:

  1. ⚫️⚫️⚫️
  2. Waarom krijg ik deze advertentie te zien?

Instagram

De info die Instagram met je deelt, is eerder beknopt. Ze tonen je een lijst van interesses waarvan ze denken dat ze bij je passen, maar je kan zelf geen aanpassingen doen.

Zo geraak je er:

  1. ⚙ Instellingen
  2. Beveiliging
  3. Gegevens bekijken
  4. Advertenties

Snapchat

Bij Snapchat tonen ze de informatie die ze over je verzamelen niet. Je kan wel zelf je interesses invullen, zodat Snapchat beter advertenties op jouw maat kan tonen.

Hier vind je dat:

  1. Advertenties
  2. Lifestyle & Interesses

Tip

Wil je liever geen advertenties zien als je surft? Installeer dan AdBlock Plus. Dat maakt alle reclame onzichtbaar. Het programma bestaat zowel voor Internet Explorer, Firefox, Chrome als Safari.