Ik heb littekens door zelfverwonding. Hoe verberg ik die?

Eerst en vooral: je moet je littekens niet verbergen, als ze genezen zijn. Littekens tonen of niet tonen is jouw keuze.

Beslis je om een litteken door zelfverwonding te verbergen? Probeer niet zelf allerlei middeltjes uit maar vraag advies aan een huisarts, dermatoloog of apotheker.

Met een litteken bedoelen we iets wat genezen is en nu bijvoorbeeld wit of bruin is. Geen korst of open wonde, want dat kan andere jongeren triggeren die hier kwetsbaar voor zijn.

Hoe begin ik eraan?

  • Maak een afspraak met je huisarts.
  • Die brengt je in contact met een huidspecialist of 'dermatoloog': die schrijft je producten voor waarmee je littekens verzorgt en camoufleert.
  • Je koopt die producten bij de apotheker.

Die hebben allemaal beroepsgeheim. Dat betekent dat ze eerst vooraf met jou bespreken moesten ze iemand ander op de hoogte brengen over jouw vraag of bezoek.

Hoe kan ik littekens verbergen?

Corrigerende foundation

De juiste make-up maakt je litteken meteen minder zichtbaar. Gebruik hiervoor corrigerende foundation, die dekt veel beter. Vraag ernaar bij de apotheker. Littekens die nog nieuw zijn, moet je afdekken met een pleister, en kan je beter niet bedekken met foundation.

Kleding

Je mag lange mouwen, zweetbanden of andere kleding over je litteken dragen. Littekens hoeven niet te ademen, dus de stof mag aanspannen. Ook zweten op je litteken is niet erg. Tenzij je litteken nog nieuw is, dan is het belangrijk dat je een pleister draagt (die voldoende lucht doorlaat).

Juwelen, bij oud litteken

Brede armbanden verbergen je littekens, maar kunnen vervelend schuren en zelfs wondjes veroorzaken. Gebruik ze dus niet als het litteken nog nieuw is.

Hoe kan ik littekens verzorgen?

Smeren

De huid van je litteken is droger dan de rest van je lichaam en kan vervelend jeuken. Smeer het litteken daarom in met een vochtinbrengend of 'hydraterend' product zoals siliconegel, aloë vera of littekencrème. Vraag ernaar bij de apotheker.

Siliconepleister

Wat ook helpt, is je litteken afdekken met een siliconepleister. Die houdt het vocht in je huid, waardoor je minder gaat krabben.

Uit de zon houden

Littekens kunnen donkerder worden door de zon. Bedek je littekens daarom bij het zonnebaden of smeer ze goed in met factor 50+.

Eens ze donkerder zijn, blijven ze zo. Als je die verkleuring dan nog weg wilt, kan dat alleen met meerdere (dure) laser-sessies. En dan nog krijg je ze niet volledig weg. Vermijd dus best dat ze bruiner worden.

Geen tandpasta

Je hoort soms dat tandpasta zou helpen tegen littekens, maar dat klopt niet. Het droogt je huid alleen maar uit, en de huid van je litteken is al droger dan de rest van je lichaam. Niet doen, dus.

Wat als verbergen niet lukt?

Soms lukt het niet om je littekens te verbergen. Bijvoorbeeld tijdens de zwemles, op het werk of bij je lief. Denk je erover om dan maar niet naar de zwemles of het werk te gaan? Probeer moeilijke situaties niet te vermijden. Denk erover na hoe je met deze situatie kan omgaan. Ga bijvoorbeeld een gesprek aan met je sportleerkracht.

Neem iemand in vertrouwen

Praat erover, al is het maar met één iemand die je vertrouwt. Vertel je lief over je littekens. Zeg aan je beste vriend dat je zenuwachtig bent over de zwemles. Er zijn altijd mensen die je willen helpen.

Gaat mijn litteken ooit weg?

Een goede verzorging kan een litteken doen vervagen, maar helemaal weg gaat het meestal niet.

Kan het kwaad om er een tattoo over te zetten?

Nee, dat kan geen kwaad. Wil je daar graag een tattoo? Wacht dan wel tot het litteken volledig genezen is.

Wat als ik mijn littekens niet meer wil verbergen?

Dat is oké. Je mag je littekens tonen, als ze genezen zijn.

Een recent litteken kan andere jongeren triggeren die hier kwetsbaar voor zijn.

Maar een genezen litteken is niets om je over te schamen. Geen enkel lichaam is vrij van littekens of verwondingen. Bereid je wel voor op mogelijke negatieve reacties van anderen.

Auteurs: Baetens Imke en Van Hove Lisa (Brussels University Consultation Center)

Nood aan een babbel?

Praat erover