Wat is zelfverwonding?

We spreken van opzettelijke zelfverwonding als je jezelf bewust schade toebrengt. Dat gebeurt door jezelf te verwonden: krassen, snijden, verbranden, je hoofd slaan. Een andere term is automutilatie.

Wie doet aan zelfverwonding?

Uit onderzoek blijkt dat bijna 15% van de Vlaamse jongeren tussen 12 en 18 zichzelf al eens bewust heeft verwond zonder de bedoeling om zelfdoding te plegen.

De meesten verwonden zichzelf voor het eerst tussen 12 en 14 jaar. Dit kan bij één keer blijven of een aantal jaren doorgaan. Het komt ook voor bij (jong)volwassenen.

Jongens en meisjes verwonden zichzelf evenveel, maar gebruiken meestal andere manieren om zichzelf te verwonden. Het komt vaker voor bij homoseksuele en transgender mensen.

Lees hier wat je kan doen als een vriend zichzelf verwondt.

Waarom doen sommige jongeren dit?

Jongeren kunnen zichzelf verwonden om verschillende redenen. De meeste jongeren doen dit omdat het hen helpt om te gaan met moeilijke of overweldigende gevoelens (en dus niet om aandacht te zoeken).

Sommigen gaan zichzelf verwonden als straf of om aan anderen te laten weten dat het niet goed gaat met hen.

Het klopt niet dat jongeren die zichzelf verwonden dood willen. Het is zelfs zo dat sommige jongeren zichzelf verwonden om met zelfdodingsgedachten om te gaan of om een zelfdodingspoging te vermijden. Het is wel zo dat jongeren die zichzelf verwonden, een grotere kans hebben om ooit een zelfdodingspoging te overwegen.

Kan je ermee stoppen?

Ja, je kan stoppen met zelfverwonding en jezelf opnieuw accepteren. Het is belangrijk dat je de juiste hulp krijgt en erover kan praten.

Lees verhalen van andere jongeren

Auteurs: Baetens Imke en Van Hove Lisa (Brussels University Consultation Center)

Nood aan een babbel?

Praat erover