Eerste keer in de fitness, waar moet ik op letten?

De eerste keer naar de fitness is toch wel een spannend moment. Op social media heb je waarschijnlijk al verschillende leuke oefeningen gezien, maar is het wel verstandig om die direct te doen? Wij helpen je graag op weg!

1. Ga om de juiste reden

Als je sport, voel je je beter in je vel. Lichamelijk en mentaal. Ga niet naar de fitness voor meer spiermassa of extreem afslanken. Sommige influencers of voedingssupplementen beloven dat, maar dat is (helaas) meestal te mooi om waar te zijn.

Volg de tips hieronder om het gezond en veilig aan te pakken.

2. Warm op en koel af

Het is belangrijk om altijd goed op te warmen voor je start met je work-out. Zonder opwarming loop je veel meer risico op blessures.

Je kan dus best 10 tot 15 minuten rustig opwarmen op de loopband, crosstrainer of fiets.

Na je work-out is het ook belangrijk dat je je lichaam laat afkoelen door 5 tot 10 minuten rustig uit te wandelen. De spieren worden losser en de afvalstoffen die zijn vrijgekomen door te sporten kunnen goed afgevoerd worden. Morgen minder spierpijn dus!

3. Til geen zware gewichten

Veel jongeren denken dat fitness gelijk staat aan zware gewichten tillen, maar is dat wel nodig?

Om blessures te vermijden is het belangrijk om te starten met lichte gewichten zodat je de oefening goed en gecontroleerd kan uitvoeren.

Het is niet ‘hoe zwaarder het gewicht, hoe beter het resultaat’, maar wel hoe beter je de oefening uitvoert, hoe beter het resultaat!

4. Neem water mee

Het is een beginnersfoutje om zonder water naar de fitness te gaan. Neem telkens een grote drinkbus mee en drink regelmatig kleine slokjes water.

Vermijd drank met veel suiker, want dat heeft je lichaam zeker niet nodig tijdens of na een uurtje sporten.

Heb je een flauw gevoel? Ga dan voor een stuk fruit of een koek op basis van havermout. Die geven langer energie en zijn gezonder.

5. Laat je begeleiden

Alle begin is moeilijk en dat geldt ook voor jouw eerste keer in de fitness. Gelukkig vind je in elke fitnessclub ervaren professionele trainers die je graag helpen en ervoor zorgen dat jij op een gezonde, aangename en blessurevrije manier aan je fitnessavontuur begint.

Ben je dus niet zeker hoe je een bepaalde oefening moet uitvoeren of hoe je een toestel moet gebruiken? Vraag dan uitleg aan de (personal) trainer of fitnessbegeleider. Zij helpen je graag met al je vragen en tonen je even hoe het moet.

Ben je nog op zoek naar een leuke fitnessclub in jouw buurt? Surf dan snel naar Fitness In Mijn Buurt en ontdek welke clubs dichtbij zijn.

FOTO: Camila Seves Espasandin