Hoe reageer jij je af?

Ik kan boos worden en zeer verdrietig. Meestal ga ik dan gaan sporten ofzo.

Stijn, 13 jaar

Ik kan boos worden op mensen die me eigenlijk niks kwaad doen. Ik word slecht humeurig of ik begin te wenen en al mijn emoties komen los, soms raak ik overstuur en is mijn ademhaling niet goed.

fran, 18 jaar

Fietsen

F, 12 jaar

joggen

A, 18 jaar

Ik krop gevoelens op. Hoe meer ik opkrop, hoe meer ik boos word. Mensen kennen mij als een sociale meid die altijd lacht, maar vanbinnen ben ik kapot en zo boos en alles door elkaar. Ik ben bang dat ik ooit zal ontploffen.

Yazz, 18 jaar

Gewoon even op je bed gaan liggen, je hoofdtelefoon opzetten en de volumeknop op 100% Meer heb je toch niet nodig!

Bo, 15 jaar

Af en toe eens alles kort en klein timmeren kan opluchten. Als het toch oude meubels zijn voor het containerpark kan het geen kwaad. En dan uit volle borst brullen!

Lonely Eagle, 21 jaar

Ik ga in bad!

Pingpong, 16 jaar

ik heb heb soms zo veel stres waardoor ik me super kut voel en liever niet wil dat mensen tegen mij praten waardoor ik meestal op mij kamer zit muziek aan het luistere ben of aan het gamen , puzzelen ,boeken lezen dingen zonder contact te hebben bij de buitenwereld

cvb, 15 jaar

Gewoon diep adem halen en thuis u afreageren of op u hobby’s

Rwdm, 18 jaar

Ik luister graag naar muziek. Als ik gefrustreerd ben, probeer ik nieuwe muziek te ontdekken die past bij hoe ik me voel. Wat ik daar leuk aan vind is dat je daardoor weet dat andere mensen zich ook zo voelen, dat je niet alleen bent.

M, 15 jaar

Ik krop mijn frustraties vaak op. Op een moment waarvan ik weet dat het oké is om alles eruit te laten, zoek ik soms een trigger op om even boos te worden, zodat ik mijn hoofd even kan leegmaken van al die frustraties. Een uurtje fietsen met bonkende muziek in mijn oren doet meestal wonderen, en dingen opschrijven helpt ook. Naast mijn kopkussen ligt een boekje vol gekrabbel: tekeningetjes, conversaties of verhalen die ik verzin om mijn gedachten te verzetten. Absoluut een aanrader, zeker als je niet kunt slapen omdat je verloren loopt tussen alle gedachten in je hoofd.

Moon, 17 jaar

Dwalende gedachten zijn nog meer bij me aanwezig dan voor quarantaine. Mijn manier om mijn gedachten en frustraties te verwerken is door te schrijven. Door quarantaine heb ik vier eigen nummers met pianobegeleiding gemaakt. Ik heb er al een aantal van gedeeld en het is een geweldig gevoel wanneer mensen reageren en me vertellen hoe zij de nummers interpreteren. Omdat het voor mij duidelijk gaat over wat er in mijn hoofd omgaat, maar het leuke eraan is dat ieder er zijn eigen verhaal bij kan schetsen.

Kik, 17 jaar

Ik luister muziek of ga naar buiten met vrienden.

Egor, 16 jaar

Ik hou van wandelen, met muziek en alleen. Een half uur aan niks denken. Dat helpt om mijn focus terug te vinden... Of als ik dat niet kan, ga ik snel in mijn bed. Ik pak mijn knuffel en ik probeer eerst al mijn frustratie uit mijn hoofd te zetten en daarna denk ik aan de positieve punten.

Violette, 15 jaar

Ik ga met familie bepaalde bezigheden doen, met mensen praten online of naar muziek luisteren.

UDK, 14 jaar

Als ik me opgejaagd of gestresseerd voel dan luister ik muziek. Hierdoor kan ik me ontspannen of juist helemaal losgaan en even al mijn zorgen vergeten. Ook vind ik het altijd fijn om een warm bad of douche te nemen als ik me zorgen maak om iets. Soms krijg ik het gevoel dat ik even heel hard op iets wil slaan of iets wil kapotmaken, meestal sla ik dan op mijn bed of probeer ik alles gewoon even los te laten en op mezelf te focussen.

JC, 15 jaar

Als ik gefrustreerd ben, probeer ik even alleen te zijn. Ook als ik stress heb door school ga ik naar buiten om mij te ontspannen in de natuur. Als je boos bent, kan roepen helpen. Probeer wel niet tegen andere mensen te roepen. Meestal voel je je heel schuldig daarna en bovendien is dat niet leuk voor de mensen in je omgeving. Probeer op een hoofdkussen te slaan of te sporten. Dat kan blijkbaar veel spanning vrijlaten. Er zijn ook essentiële oliën om op een zakdoek, hoofdkussen of huid aan te brengen die kunnen helpen. Rozengeur helpt om minder snel boos te worden. Geranium is goed tegen depressie en stress en kamille en lavendel is kalmerend en helpt je beter te slapen. Ik zou deze oliën zeker uitproberen.

Sibella, 15 jaar

Ikzelf heb autisme (ASS) en heb het vaak moeilijk omdat ik dingen zeg tegen anderen die eigenlijk niet echt zo moesten aankomen. Vaak reageer ik dat af op m’n ouders. Vandaag op school was ik boos door de stress omdat ik een toets moest maken en uit woede heb ik mijn schrift op de grond gesmeten.

Cams, 15 jaar

Stress, frustratie, angst, verdriet, teleurstelling en zo veel meer gevoelens. Deze verwerk ik allemaal het best tijdens een stevige koersrit. Enkele sprintjes op en af de lokale heuvels, een stevige stoemp-sessie op een lange rechte baan. Mijn gevoelens worden getransformeerd tot de brandstof die mijn benen tijdens een training nodig hebben. Vervolgens kom ik na mijn training thuis met een leeg gereden zweethoofd. Dan rest er mij nog maar een iets. Mijn stinkend emotiezweet afspoelen in een verfrissende douche.

Ronin, 20 jaar

Ik ga naar het bos en ik roep!

Merel, 14 jaar

Als ik echt te veel frustraties heb, dan zoek ik een rustig plekje op waar ik alleen ben en roep ik al mijn woede eruit terwijl ik mezelf uitput door tegen muren te duwen en slaan, want die kunnen toch niet kapot of zo.

Lara, 12 jaar

Ik neem mijn knuffels en knijp erin.

Katje, 13 jaar

Alles wat ik voel, zet ik om in beweging. Ik hou ervan om te dansen en daarom reageer ik alles af op mijn dansen. Ik kies ook verschillende liedjes uit op gevoel. Stel, ik ben verdrietig, dan kies ik een treurig liedje om op te dansen, maar als ik blij ben, kies ik ook een wat vrolijker liedje.

CJ, 13 jaar

Vroeger toen ik paniekaanvallen kreeg en te veel emoties voelde zoals verdriet, boosheid en irritatie sloeg ik met mijn vuist tegen de muur, wat eigenlijk heel slecht was. Ik heb geleerd dat ik me alleen maar pijn deed. Als ik me nu slecht voel knijp ik hard in iets zoals mijn kussen, een deken... Ik probeer te focussen op mijn adem en tel ik tot 10. Soms voel ik me nog altijd slecht, dan probeer ik mijn gedachten te verzetten door iets te lezen en als dit niet gaat bel ik naar mijn vriend die me kan troosten.

Anna, 16 jaar

Muziek heeft mij altijd geholpen. Als ik gefrustreerd ben, luister ik naar mijn favoriete liedjes (meestal rock) en na een tijdje ben ik rustiger

Noor, 15 jaar

ik gil😂🤣

Charlotte, 12 jaar

mij helpt het om veel te schrijven alles op te schrijven en als het boekje vol is of ik het niet kan bij houden dan gooi ik het weg

anoniempje, 14 jaar

ik kik me af door wat op tiktok te gaan of een boek te lezen

aardappelpuree, 13 jaar