Ik ben verliefd op mijn leerkracht. Wat nu?

Het gebeurt wel vaker dat een leerling verliefd wordt op een leerkracht. Doordat een leerkracht meer macht, kennis, ervaring heeft, is die extra aantrekkelijk. Dat een leerkracht verboden terrein is, maakt het nog extra spannend. Die onbereikbaarheid maakt ook dat je veilig over hem of haar kunt fantaseren.

Zou je het vertellen?

Weet dat een leerkracht normaal gezien niet ingaat op jouw verliefdheidsgevoelens. Heel soms komt het voor dat een leerkracht wél ingaat op de verliefdheid van een leerling. Maar een relatie met een leerkracht is niet evident. Doordat er een groot machtsverschil is, bestaat er ook een kans op misbruik. Het hoeft daarom nu niet ‘fout’ aan te voelen, maar het kan dat je later wél het gevoel hebt dat die leerkracht je heeft beschadigd.

Er kan ook geroddel en jaloezie ontstaan onder de leerlingen en de leerkracht kan zijn job verliezen. Als jij jonger dan 16 bent, is het voor je leerkracht trouwens wettelijk verboden om een seksuele relatie met je te hebben.

J. was ook verliefd op een leerkracht, maar hield het voor zich. J. geeft deze tip nog mee:

Ik heb ooit die mega energie, die door de verliefdheid vrijkwam, gebruikt om extra te studeren voor dat vak en ook in de klas extra mijn best te doen. Gevolg: ik had keigoei punten en de leerkracht had me graag omdat ik zo mijn best deed (ik weet het; beetje strever, maar het was het genieten waard)! Ik probeerde er zo iets mee te doen en het beste van te maken.

J., op het forum van Awel

Lees ook het artikel Ik heb liefdesverdriet. Waarom doet het zoveel pijn? voor tips om om te gaan met een onbeantwoorde liefde.

Nood aan een babbel?

Praat erover