Ik voel me eenzaam als ik op sociale media scrol, is dat normaal?

Het is heel normaal dat je je soms eenzaam voelt als je op sociale media aan het scrollen bent. Misschien komt dat wel omdat je last hebt van FOMO.

Leg je smartphone even weg als die je een slecht gevoel geeft en focus op de leuke dingen!

Wat is FOMO?

FOMO staat voor ‘Fear of Missing out’. Dat is de angst om een sociale gebeurtenis, zoals een feestje of een afspraak met vrienden, te missen.

Sociale media versterken die angst omdat je constant op de hoogte kan blijven van wat je vrienden aan het doen zijn. Maar je kan er niet altijd bij zijn.

Door die FOMO kan je in een cirkel terechtkomen: je checkt je smartphone voortdurend omdat je benieuwd bent naar wat je vrienden aan het doen zijn. Maar als je dan weet waar ze mee bezig zijn, ga je je ongelukkig voelen omdat jij er niet bij bent. Dat is helemaal normaal!

Hoe ga ik om met FOMO?

  • Denk eraan dat mensen op sociale media hun ‘perfecte leventje’ tonen. De post is maar een heel klein stukje van hun leven, iedereen zit wel eens alleen thuis te niksen.
  • Het heeft geen zin om de post te blijven bekijken. Probeer de post uit je hoofd te zetten door je sociale media even af te sluiten. Of ga op zoek naar posts die je net wel een goed gevoel geven!
  • Onthoud dat het niet jouw schuld is dat je er niet bij bent.
  • Bekijk het langs de positieve kant: denk aan de dingen die je kan doen nu je wat meer tijd voor jezelf hebt.
    • Je kan een leuk boek lezen, een film kijken of gewoon eens lekker vroeg gaan slapen?
    • Het is helemaal niet raar om eens een avondje niks te doen. Me-time is ook soms nodig.
  • Scrol eens terug op je profiel en kijk terug naar de leuke herinneringen van de afgelopen tijd. Denk ook aan wat je in de toekomst nog allemaal gaat doen.

Geen last van FOMO maar voel je je toch eenzaam? Bekijk dan zeker ook eens: Ik voel me eenzaam, wat nu?

FOTO: Hunter Newton

Nood aan een babbel?

Praat erover