Ik laat me doen door mijn vrienden. Wat nu?

Het kan er al eens onvriendelijk aan toegaan in een vriendschap:

  • “Hé maat, kijk uit je doppen! Hoe is ’t mogelijk dat je die bal hebt laten passeren!!!”
  • “Oh my god, dat is toch niet mooi gezongen! Dacht jij echt dat je mooi kon zingen?”
  • “Ik beslis. We spelen tikkertje!”

En jij durft er niets op te zeggen.

Het is niet fijn als het je overkomt. In iedere vriendschap wordt wel eens iets gezegd dat kwetsend is.

Je één keer laten doen door je vrienden is niet zo erg. Maar als het vaak gebeurt, dan begin je je misschien gefrustreerd en machteloos te voelen. Of dan krijgt je zelfvertrouwen een deuk.

Wat kan ik doen?

Dat hangt af van de reden waarom je je laat doen door je vrienden:

Mijn persoonlijkheid is gewoon anders

Misschien zijn jouw vrienden gewoon ‘anders’. Ze weten goed wat ze willen, zeggen gemakkelijk hun gedacht, zijn niet bang om voor hun eigen belang te gaan…

Het kan dat jij wat meer tijd nodig hebt om te weten wat je wil. Of dat je niet zo graag in het middelpunt staat en daarom minder jouw gedacht zegt. Misschien ben jij ook iemand die liever rekening houdt met anderen en jezelf gemakkelijker wegcijfert.

Mensen mogen verschillen. Jouw vrienden zijn misschien dominanter, maar daarom geen slechte mensen.

Jij bent misschien een ‘aangenamer’ en meegaander iemand. Daar is al helemaal niets mis mee! Jullie hebben gewoon een verschillende persoonlijkheid.

Maar soms is het verschil te groot en word je ongelukkig van deze vriendschap. Je kan dan wel proberen om eens met een van je vrienden erover te praten. Misschien lukt het hem wel om meer rekening met jou te houden.

Maar een persoonlijkheid helemaal veranderen, dat kan eigenlijk niet. Probeer daarom ook meer tijd door te brengen met andere vrienden die meer op je lijken.

Mijn vrienden hebben meer macht

Een andere reden dat je je laat doen, is dat je vrienden meer macht hebben en dat ze die ook gebruiken. Ze kunnen letterlijk veel sterker, groter, gespierder … zijn. Het kan ook dat ze bijvoorbeeld populairder zijn.

Je durft niet voor jezelf op te komen omdat je bang bent om neergehaald of uitgesloten te worden. Als je bang bent voor je vrienden, dan klopt het niet. Dat is eigenlijk geen vriendschap.

Dan raden we toch aan om de vriendschap stilletjes te beëindigen en meer op te trekken met andere vrienden die ongeveer evenveel macht als jij hebben.

Ik heb weinig zelfvertrouwen

Je laat je doen omdat je toch niet veel kan veranderen aan de mensen en de wereld om je heen? Het doet er niet toe wat je doet of wat je zegt. Het maakt toch geen verschil. Waarom moeite doen? Dan word je toch alleen maar teleurgesteld.

Herken je dit soort gedachten? Dan heb je misschien last van een weinig zelfvertrouwen. En van aangeleerde hulpeloosheid.

Dat zijn moeilijke woorden die twee dingen zeggen: ten eerste dat je je hulpeloos voelt. En ten tweede dat je niet geboren bent met dat gevoel! Het is je ‘aangeleerd’. Je hebt meerdere keren in je leven meegemaakt dat je iets niet kon veranderen en zo heb je geleerd je hulpeloos te voelen.

Op de lagere school heb je nooit goede vrienden gehad. Je hebt van alles geprobeerd: Je hebt jezelf proberen te veranderen om beter bij je klasgenoten te passen. Je hebt kinderen bij je thuis uitgenodigd die je niet eens fijn vond. Je hebt geprobeerd vriendschap te sluiten met die persoon die altijd alleen stond enz. Maar het is nooit gelukt. Nu zit je in het middelbaar en doe je geen moeite meer. Blijkbaar ben jij iemand die geen vrienden kan maken.

Dat is wat jij nu denkt. Maar er is een heel grote kans dat die gedachte fout is. Het kan heel goed zijn dat je gewoon veel pech had op de lagere school. Omdat er geen kinderen zaten die goed bij jou pasten.

Wat jammer dat je nu geen moeite doet om contact te zoeken met die toffe klasgenoot die je allerbeste vriend(in) ooit kan worden!

Heb je heel veel last hebt van moedeloze, hopeloze gedachten? Dan kan het nodig zijn om professionele hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij het JAC of TEJO. Want wat ‘aangeleerd’ is, kan je ook weer ‘afleren’.

Ik durf niet zoveel

Je denkt dat je wel dingen kan zeggen of doen waardoor je vrienden meer rekening met je houden, maar je durft gewoon niet? Misschien ben je niet helemaal overtuigd dat jij er ook mag zijn? Dat jij ook dingen mag willen? Dat anderen ook met jou rekening moeten houden?

Dan kan het helpen om te spijkeren aan je eigenwaarde. Op de site van NokNok kan je helemaal zelf aan de slag.

Het kan ook nodig zijn dat iemand jou hierbij helpt. Dat vraagt wel een beetje tijd. Want het is soms pas door een goede band met iemand op te bouwen dat je ook echt voelt dat jij er ook mag zijn. En dat je het durft te geloven, een psycholoog bijvoorbeeld. Wist je dat je bijvoorbeeld gratis en anoniem terecht kan bij TEJO?

Wil je alvast eens oefenen? Hier vind je wat tips over hoe je voor jezelf kan opkomen.

FOTO: Pedram Normohamadian

Nood aan een babbel?

Praat erover