Ik pas niet zo goed bij mijn vrienden. Wat nu?

Voel jij je anders dan je vrienden? Dat kan lastig zijn. Maar dat is niet per se slecht, soms leer je daar net van bij. Het belangrijkste is dat je je goed voelt bij je vrienden.

Verschillen kan lastig zijn

Je kan verschillen op heel wat manieren:

Ik hou van drukte! Maar mijn vrienden zijn allemaal zo stil. Die willen niet mee naar fuiven en zo. Pas ik wel bij hen?

Ik ben bruin en mijn vrienden wit… Ik voel me niet thuis bij hen.

Mijn vrienden doen dikwijls zo kinderachtig! Ik voel me veel volwassener.

Ik heb al veel meegemaakt in mijn leven, maar mijn vrienden begrijpen dat niet. Ik ben zo anders.

Ze zorgen vaak voor misverstanden.

Meestal schiet je het best op met mensen op wie je lijkt. Met wie je ‘overeenkomt’. Dat is gewoon gemakkelijker.

En toch heb ik vrienden die anders zijn

Dat komt omdat je vrienden wordt met mensen met wie je tijd doorbrengt. Bijvoorbeeld klasgenoten, leden van dezelfde sportclub of jeugdbeweging. Het kan dat iedereen daar heel anders is dan jou.

Die verschillen kunnen verrijkend zijn. Je ontdekt hoe mensen anders over dingen kunnen denken. Hoe ze het leven anders aanpakken. Je leert er iets door bij. Soms leer je jezelf zo ook beter kennen.

Misschien hou jij ervan om in het weekend rustig in de zetel te hangen. Tablet erbij. Op het gemak, gamen, samen met vrienden. Op kamp maakte je een nieuwe vriend. Die kan echt niet stilzitten! “Ga je mee, zaterdag, mountainbiken? Je mag de fiets van mijn broer lenen!” Je hebt er niet heel veel zin in, maar je gaat toch mee. En wat blijkt? Je vindt het heel erg leuk!

Het is belangrijk om je goed te voelen bij je vrienden. Dat je vrienden hebt bij wie je je thuis voelt, mensen met wie je overeenkomt.

Die vriendschap die minder gemakkelijk is, die je een beetje uitdaagt? Zorg daar ook voor. Die leert je de wereld ook anders bekijken en ervaren.

Verschil té groot?

Dat kan. Zeker als er ruzie door komt.

Voel je je slecht in je vel door je vriendschap? Dan kan het beter zijn nieuwe vrienden te zoeken die minder van je verschillen. Je kan ook beslissen om je vriendschap te stoppen.

Twijfel je of je bij bepaalde vrienden past? Vraag iemand die je vertrouwt wat die ervan vindt.

FOTO: Paul Proshin

Nood aan een babbel?

Praat erover