Animator in het jeugdwerk: wat is het en hoe word je het?
Een animator in het jeugdwerk is volgens de wet “een jeugdwerker die kinderen en jongeren bij hun activiteiten binnen het jeugdwerk begeleidt”.
Wat kan je met een attest?
Eens je een attest van animator in het jeugdwerk hebt, heb je officieel bewezen dat je geschikt bent om kinderen en jongeren in het jeugdwerk te begeleiden.
In veel jeugdwerkverenigingen kan je ook aan de slag als begeleider zonder dat je een kadervormingstraject doorlopen hebt. Andere jeugdwerkingen staan er op dat je dit wel doet voor je er animator wordt. Sommige jeugdwerkingen (vaak verbonden aan een gemeente of stad) geven je een vergoeding als je een attest van animator, hoofdanimator of instructeur kan voorleggen.
Vraag het dus zeker eens na bij de werking waar je als vrijwilliger aan de slag wil. Maar ook als het niet verplicht is voor jouw jeugdwerking, is het traject naar het attest interessant. Het maakt van jou een sterkere begeleider.
Hoe word je animator in het jeugdwerk?
Om animator in het jeugdwerk te worden, volg je een kadervormingstraject. Zo’n traject bestaat uit drie grote stappen:
Een aantal verenigingen in het jeugdwerk organiseert cursussen om animator te worden. Zo’n cursus duurt 50 uren en kan in één week of in meerdere delen plaatsvinden. Je leert er alle tips en tricks die je nodig hebt om (groepen) kinderen en jongeren te begeleiden:
- Spelen maken en uitleggen.
- Omgaan met moeilijke kinderen
- Spelen inkleden.
- Toneeltjes maken.
- Instaan voor veiligheid.
Je leert er andere animatoren kennen en wordt begeleid door straffe ervaringsdeskundigen. Na 50 uren cursus ben je klaar om stage te gaan volgen.
Alles wat je leerde op cursus, kan je tijdens 50 uren stage in de praktijk brengen: je leert er nog meer door te doen en draait al een eerste keer mee in een echte jeugdwerking. Met de ondersteuning van je stagebegeleider leer je nog meer wat jouw rol als animator is.
Ben je 16 jaar en vinden zowel jij als je begeleider dat je klaar bent om als animator aan de slag te gaan? Dan krijg je een officieel attest van de Vlaamse Gemeenschap.
Een traject volgen, betekent ook verantwoordelijkheid nemen. Vanaf het moment dat je aan je cursus start, heb je 3 jaar de tijd om je traject af te maken. Je kan dus niet blijven aanmodderen.
Deelnemen aan een kadervormingstraject?
Dan moet je je eerst registreren.
Op cursus krijg je een trajectboekje. Daarin staan alle belangrijke gegevens en houden je begeleider en jij bij wat je leerde. Zowel op cursus als op stage en tijdens het evaluatiemoment heb je dit boekje nodig. Zorg dus dat je het niet kwijt geraakt.
FOTO: fauxels