Mag ik weglopen van huis?

Nee, zolang je geen 18 jaar bent, mag je niet zomaar ergens anders gaan wonen. Je ouders, je legale voogd(en) of de jeugdrechter beslissen waar jij moet wonen als je minderjarig bent.

Weglopen van huis is niet strafbaar. Je krijgt dus geen boete of celstraf voor weglopen. Maar loop nooit zomaar weg zonder iets te laten weten. Want dan maak je je ouders ongerust en moet de politie naar jou zoeken.

Wat als ik ergens anders wil wonen?

Weglopen is geen oplossing

Heb je thuis ernstige problemen? Dan lijkt weglopen misschien een oplossing. Maar dat zorgt alleen voor meer problemen.

Probeer er eerst met iemand over te praten. Dat kan iemand zijn die je vertrouwt, zoals je familie, een vriend of vriendin, buren, een leraar op school, een jongerenmedewerker uit het jeugdhuis.

Of iemand anoniem uit het blokje PRAAT EROVER. Zij helpen je om oplossingen te zoeken.

Laat weten waar je naartoe wil

Wil je ergens anders gaan wonen? Laat dat dan zeker weten aan je ouders of voogd(en), Child Focus of de politie. Ook als je al verhuisd bent naar iemand die je vertrouwt.

Wil je weglopen uit een voorziening? Dan brengen zij de politie en je ouders op de hoogte. En waarschijnlijk ook de consulent van de jeugdzorg of de jeugdrechter.

Waar kan ik naartoe?

Probeerde je met iemand te praten maar helpt dat niet? Hou je het niet meer uit?

Wat kan er gebeuren als ik wegloop?

De meeste weglopers worden gelukkig snel teruggevonden of keren zelf terug.

Maar je kan ook heel wat gevaarlijke dingen tegenkomen op straat zoals agressie of drugs. Of je komt in gevaarlijke situaties terecht omdat je eten zoekt, zoals diefstal en prostitutie.

Je ouders of je voogd(en) zijn dus zeer ongerust als jij wegloopt en niets laat weten. Ze contacteren waarschijnlijk de politie en/of Child Focus om je te vinden.

Ik ben weggelopen en ik durf niet terug. Wat nu?

Wil je terugkeren naar huis of een instelling? Of zoek je een andere oplossing en weet je niet hoe?

Misschien ben je bang voor de reactie van je ouders of voogd(en)? Of bang dat je weer in dezelfde situatie terechtkomt waarvan je bent weggevlucht?

Krijg info en hulp

Blijf niet zitten met een hoofd vol vragen. Hoe langer je op straat 'ronddoolt', hoe groter het risico dat je nog meer problemen krijgt.

Je kan terecht bij:

Een jongen van 16 jaar belde. Hij was thuis weggelopen na een heftige ruzie met zijn ouders. Het was al donker, koud en hij wist niet waar naartoe. Hij durfde diezelfde avond zeker niet meer naar huis gaan. Hij had geen geld meer om te bellen en was radeloos. Ik heb ervoor gezorgd dat iemand hem is gaan oppikken en dat hij in een centrum een bed voor de nacht kon krijgen. Ook daarna heeft het opvangcentrum verdere begeleiding en opvolging geregeld.

Lise-Laura, Child Focus

Nood aan een babbel?

Praat erover