Welke soorten arbeidscontracten zijn er?

1. Onbepaalde duur

Een contract van onbepaalde duur heeft wel een begindatum, maar geen einddatum. Het contract eindigt dus als jij of je werkgever op een bepaald moment beslissen om het contract stop te zetten.

2. Bepaalde duur

Een contract van bepaalde duur heeft een begindatum en een einddatum. Je weet dus op voorhand wanneer het stopt, bijvoorbeeld na 6 maanden of zelfs al na 1 dag.

3. Deeltijds werk

Sommige mensen werken voltijds, andere deeltijds. Voltijds werken betekent gemiddeld 38 uren verdeeld over 5 dagen per week. Werk je deeltijds? Dan werk je minder per week, bijvoorbeeld 2 dagen per week. Dan verdien je natuurlijk ook wel minder dan iemand die dezelfde job voltijds doet.

In het contract staat duidelijk hoeveel uren en/of wanneer je werkt.

4. Vervangingscontract

Bij een vervangingscontract vervang je een andere werknemer tijdens hun afwezigheid.

5. Interimcontract

Je bent in dienst bij een interimkantoor, die jou 'uitzenden' naar een bedrijf voor een bepaalde tijd. Het gaat vaak om contracten van een week die het kantoor telkens verlengt.

6. Startbaanovereenkomst

Ben je jonger dan 26 jaar en ben je ingeschreven als werkzoekende? Dan kan je werken in een startbaan. De werkgever krijgt dan een korting als hij jou aanwerft.

Wat is het beste contract?

Een contract van onbepaalde duur is financieel gezien het meest interessant want dan heb je langere tijd werkzekerheid.

Maar andere contracten kunnen ook voordelen hebben: het werk is afwisselend, je bouwt ervaring op en het kan gebeuren dat je werkgever zo tevreden is dat hij je een contract van onbepaalde duur aanbiedt.

Zie ook: wat moet er zeker in een contract staan?

FOTO: Gama. Films

Nood aan een babbel?

Praat erover