"Mijn ideale wereld? Dat is een fantasiewereld zonder beperkingen" | Arwen (17)

Ik ben geboren met een slecht hart.

Toen ik tien jaar was, wilden de dokters me opereren. Maar toen was ik nog te zwak. Toen ik dertien was, praatten we er nog eens over.

Het was niet gemakkelijk. Ik was niet heel enthousiast om een donorhart te krijgen. Dat brengt veel complicaties met zich mee.

Ik was niet heel enthousiast om een donorhart te krijgen.

Arwen, 17 jaar

Uiteindelijk waren het mijn jongere broers en zus die me over de streep trokken. Als ik beter een grote zus kon zijn? Dan zouden ze veel meer aan mij hebben.

Op 3 januari 2019 kreeg ik dan eindelijk een harttransplantatie. De complicaties waar ik zo bang voor was, vielen uiteindelijk goed mee. Vandaag voel me ik me al een stukje beter.

Ik geloof erin dat het goed komt.

Arwen, 17 jaar

Ik moet nog elke dag werken aan mijn fysieke toestand. Ik leer fietsen en lopen. Op school heb ik soms moeite met rekenoefeningen. Dat komt door de hersenschudding die ik na de operatie had opgelopen. Maar ik geloof erin dat het goed komt.

Ik volg les in het buitengewoon onderwijs. Dat maakt mijn leven een stuk eenvoudiger. Ik zit nu in het vijfde middelbaar, maar bij ons op school gebruiken ze een ander systeem. Alle leerlingen in mijn klas hebben een beperking en iedereen heeft een andere leeftijd.

Ik volg les in het buitengewoon onderwijs. Dat maakt mijn leven een stuk eenvoudiger.

Arwen, 17 jaar

Ik heb op veel verschillende scholen gezeten. Daar voelde ik me altijd anders. Hier hebben we allemaal veel gemeen met elkaar.

Vroeger zat ik ook in een rolstoel. Toen moest ik rekenen op andere mensen. Nu kan ik stilletjes aan meer zelfstandig beginnen leven.

Door mijn beperking zijn er bepaalde deuren gesloten, maar andere zijn opengegaan.

Door mijn beperking zijn er bepaalde deuren gesloten, maar andere zijn opengegaan.

Arwen, 17 jaar

Na mijn harttransplantatie was ik blij dat ik weer een normaal leven zou leiden. Maar toen kwam het coronavirus en kon ik niets meer doen. Dat was erg frustrerend.

Mijn ideale wereld? Dat is een een fantasiewereld zonder beperkingen. Ik zou de mensen gezond verstand geven. En geen ruimte laten voor kwaadaardige zaken. Iedereen zou een volwaardige plaats hebben in de maatschappij.

Mijn ideale wereld? Dat is een een fantasiewereld zonder beperkingen.

Arwen, 17 jaar

Ik zou ook de dieren een stem geven. Ik zou zelf ook graag toverkrachten hebben die ik op een goede manier kan gebruiken.

© 2021 StampMedia / Noreen Muhammad

Nood aan een babbel?

Praat erover