"Werken tijdens corona en na kanker is niet te onderschatten" | Esther (22)

Toen ik 12 was, kreeg ik mijn eerste diagnose. Ik bleek lymfatische leukemie te hebben, een vorm van kanker van de bloedcellen. 2 jaar later werd de behandeling beëindigd, maar jammer genoeg ben ik nog eens 3 jaar later hervallen.

Nog eens 3 jaar later had ik mijn allerlaatste behandeling. Sinds 2 jaar ben ik stabiel.

Via de jongerenwerking van Kom op tegen Kanker leerde ik Entree kennen: coaching voor jongeren met vragen over werken of studeren na een kankerdiagnose.

Ik had nog nooit gewerkt en had veel vragen. Heb ik recht op uitkeringen? Wat met mijn kinderbijslag? Wat als ik niet voltijds kan werken? Wat moet ik doen om bij de VDAB in orde te zijn? Hoe maak ik een cv op? Wat zeg ik op mijn cv over mijn zieke periode?

Ik had nog nooit gewerkt en had veel vragen: wat zeg ik bijvoorbeeld op mijn cv over mijn zieke periode?

Esther

De coach heeft mij heel goed geholpen. We hebben samen mijn inschrijving bij de VDAB in orde gebracht en een cv opgesteld.

Tijdens mijn stageperiode stond ik onder andere in de kinderzorg en een woonzorgcentrum. Ik had gemerkt dat werken in kinderzorg te zwaar was voor mij. Samen met mijn coach zocht ik dus andere opties. Ik wou heel graag in de zorg blijven maar ik solliciteerde ook wat in de verkoop.

In mijn cv of brief heb ik niets vermeld over de kanker, maar wel tijdens de gesprekken. Bij één werkgever werd ik toen niet aanvaard. Ik weet niet zeker of dit iets met mijn ziekte te maken had. Ze zeiden dat ze een andere en meer geschikte kandidaten hadden gevonden.

Daarna nam ik zelf initiatief om contact op met het woonzorgcentrum dat ik al kende van tijdens mijn stageperiode. Ik zag het wel zitten om daar te werken en solliciteerde spontaan.

Tijdens het sollicitatiegesprek heb ik mijn kankerverleden onmiddellijk vermeld. Het leek me niet goed om dit te verzwijgen. Ik kon zo ook goed uitleggen waarom ik als jong meisje parttime wilde werken. Ze maakten daar eigenlijk geen problemen van.

Ik kreeg zeer snel te horen dat ik mocht beginnen als logistiek medewerker. Ik heb geluk gehad dat ik zo snel werk vond.

Tijdens het sollicitatiegesprek heb ik mijn kankerverleden onmiddellijk vermeld. Het leek me niet goed om dit te verzwijgen.

Esther

Werken tijdens corona en na een periode van kanker is niet te onderschatten. Deeltijds (19u) is voor mij persoonlijk echt wel genoeg. Het is zwaar.

De coronamaatregelen zorgen ook voor extra druk. Je moet op nog meer zaken letten dan anders. Op het einde van de week ben ik wel echt vermoeid.

Ik ben wel zeer goed opgevangen geweest in mijn team. Hier heb ik echt geluk in gehad. Op het werk weten de meesten wel dat ik kanker heb gehad, maar veel wordt er niet over gezegd. Ik word ook evenveel betrokken bij alles, ook al werk ik maar parttime.

Ik krijg binnenkort zelfs een contract voor het komende jaar!

Op het werk weten de meesten wel dat ik kanker heb gehad, maar veel wordt er niet over gezegd.

Esther

FOTO: allison griffith

Nood aan een babbel?

Praat erover