Ik ben ongepland zwanger, wat nu?

Het is heel normaal dat je verschillende emoties voelt. Zo ben je misschien bang, droevig, verward en blij tegelijk. Of misschien is de zwangerschap meteen wel heel ongewenst en wil je zo snel mogelijk niet meer zwanger zijn.

Gun jezelf even de tijd om na te denken, het is oké om nog niet meteen te weten wat nu te doen. Als je zwanger bent, heb je verschillende opties:

 • Ofwel behoud je je zwangerschap...
  • En kies je ervoor om zelf voor je kind te zorgen al dan niet met ondersteuning van pleegzorg. Je kind kan dan af en toe of voor een langere periode naar een pleeggezin gaan. Zo kan je groeien in het 'mama zijn'.
  • En kies je ervoor om je kind bij de geboorte af te staan voor adoptie
 • Ofwel breek je je zwangerschap af en doe je een abortus
  • Een abortus kan in België tot 12 weken zwangerschap (gerekend vanaf de bevruchting) of 14 weken (gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie)
  • Ben je langer zwanger dan kan je voor een abortus terecht in het buitenland (bijvoorbeeld in Nederland of het Verenigd Koninkrijk tot ongeveer 22 weken).

Als je twijfelt, probeer dan samen met een vertrouwenspersoon alles eens op een rijtje te zetten.

 • Je lief, een vriend of vriendin, een ouder, je huisarts of een professionele hulpverlener van Fara of het abortuscentrum
 • Denk je aan adoptie? Dan kan je terecht bij het Adoptiehuis voor een vrijblijvend gesprek.

Belangrijk is dat je praat met iemand die je je eigen beslissing laat nemen! Een persoon die uitspraken doet als: “Ik zou dit of dat doen”, “Hoe kan je nog maar denken aan het krijgen van een kind?”, “Dat abortus zelfs maar in je opkomt”, is meestal niet de beste gesprekspartner.

Jij bent degene die moet leven met de keuze die je maakt, daarom moet je ze echt zélf maken. Natuurlijk kan je rekening houden met de mening van anderen. Maar je hebt meer kans op problemen bij de verwerking als je gepusht wordt en niet zelf achter je keuze staat.

Nood aan een babbel?

Praat erover