Mag ik als minderjarige mijn kind houden?

Ook al ben je nog geen 18, natuurlijk mag je jouw kind houden. Alleen jij beslist daarover.

Als je zwanger bent, heb je verschillende mogelijkheden:

  • je draagt je zwangerschap uit en zorgt zelf voor je kind.
  • je draagt je zwangerschap uit en eens je kind er is laat je je helpen door pleegzorg. Je kind gaat dan af en toe of voor een langere periode naar een pleeggezin. Zo kan je groeien in het 'mama zijn'.
  • je draagt je zwangerschap uit en staat je kind af voor adoptie.
  • je laat je zwangerschap afbreken (een abortus dus). Een abortus kan in België tot 12 weken zwangerschap, gerekend vanaf de bevruchting. Ben je langer zwanger dan kan je voor een abortus terecht in het buitenland (bijvoorbeeld in Nederland of het Verenigd Koninkrijk tot 22 weken zwangerschap).

Je mag zelf kiezen. Niemand mag je dwingen in de een of andere keuze. Probeer vanuit je eigen situatie te vertrekken en dat voor jou op dit moment meest verantwoorde, haalbare beslissing te nemen.

Iemand in vertrouwen nemen

Als je twijfelt wat te doen - wat erg normaal is - probeer dan samen met iemand die je vertrouwt alles eens op een rijtje te zetten. Je lief, een vriend(in), een ouder, je huisarts of een professionele hulpverlener (bijvoorbeeld van het JAC of Awel).

Praat met een persoon die je de ruimte laat om je eigen beslissingen te nemen. Een persoon die uitspraken doet als: “Ik zou dit of dat doen”, “Hoe kan je nog maar denken aan het krijgen van een kind?”, “Dat het woord abortus zelfs maar in je op komt” is meestal niet de geschikte gesprekspartner om in alle rust een beslissing te nemen. Laat niemand jou veroordelen. Het is jouw keuze, waar jij mee verder moet.

In het abortuscentrum, bij Adoptiehuis of bij Fara kan je terecht voor zo’n gesprek over je twijfels. Bij Fara kan je anoniem chatten, mailen of bellen, ook via Facebook. Ze zullen naar je luisteren en samen zoeken naar wat voor jou het beste aanvoelt.

FOTO: Raul Varzar

Nood aan een babbel?

Praat erover