"Ik vond het moeilijk om met de diagnose autisme om te gaan" | Tess (15)

Trigger warning: zelfverwonding, zelfmoordgedachten

Vanaf de coronaperiode begon ik me slecht in m'n vel te voelen. Ik zat toen in het zesde leerjaar. Alles was van thuis uit en ik zag mijn vrienden niet meer.

Ik had een favoriete zorgleerkracht. Tegen haar kon ik alles vertellen, ook dat ik mezelf sneed.

Tess, 15 jaar

Ik begon me zodanig slecht te voelen, dat ik mezelf begon te snijden. Toen we terug naar school mochten, kreeg ik een goede band met een zorgleerkracht.

Ze was mijn favoriet. Ik kon alles tegen haar vertellen. Zo vertelde ik haar ook dat ik mezelf sneed. Ze vertelde dit niet door aan mijn ouders.

Tot op een bepaalde avond. Ik was bij mijn mama (mijn ouders zijn gescheiden). Zij ontdekte het.

In volle paniek stuurde ik mijn zorgleerkracht om haar te vertellen wat er net was gebeurd. Zij greep in en belde diezelfde avond nog naar zowel mijn mama als mijn papa. Er kwam psychologische hulp.

Ik kreeg ook nog de diagnose van autisme. In het begin vond ik het moeilijk om daarmee om te gaan.

Tess, 15 jaar

Maar het beterde niet meteen. Toen ik in het eerste middelbaar zat, ondernam ik een zelfmoordpoging. Daarna kreeg ik ook nog de diagnose van autisme (ASS).

Ik vond het moeilijk om met die diagnose om te gaan. Ik vind het eigenlijk nog steeds raar dat ik autisme heb.

Maar ondertussen zit ik al drie jaar in therapie om ermee te leren omgaan. Het geeft mij ook meer inzicht in hoe ik mij op sommige momenten gedraag en vanwaar dit gedrag komt.

Ik weet dat ik later tegen mijn kleinere zelf kan zeggen: "Je bent zo goed bezig. Zie waar je nu staat!"

Tess, 15 jaar

Nu is het even niet gemakkelijk. Maar als ik later terugkijk op deze periode, weet ik dat ik tegen mijn kleinere zelf kan zeggen: "Je bent zo goed bezig. Zie waar je nu staat!"

Dat is dan ook de boodschap die ik wil overbrengen: het is niet omdat je een diagnose hebt, dat je je daarom anders moet gedragen. Je bent mooi vanbinnen zoals je bent. Blijf jezelf, ongeacht je diagnose of je verleden.

Zit je zelf ook met donkere gedachten?

Voor hulp, advies of een luisterend oor kan je terecht bij zelfmoord1813.be.

FOTO: Ben Blennerhassett

Nood aan een babbel?

Praat erover