Een eigen bedrijf starten: hoe doe ik dat?

Je bent jong en droomt van je eigen zaak? Je wil vanuit een creatief idee of van iets dat je heel graag doet je eigen job maken?

Ontdek of ondernemen iets voor jou is en hoe je jouw project tot een onderneming kan ontwikkelen.

Wat moet je kennen of kunnen?

Schuilt er een ondernemer in jou? Dat kom je te weten met de ENTRE-Spiegel 2.0. Deze zelfscan helpt je sterke punten te vinden. Ook de punten die je nog kan verbeteren. Er bestaat ook begeleiding om je ondernemerscompetenties te ontdekken.

Om als ondernemer te kunnen starten, moet je minstens 18 jaar zijn en aan deze voorwaarden voldoen:

 • je burgerrechten genieten
 • handelingsbekwaam zijn

Kom je van buiten de EU, Liechtenstein, Noorwegen, Ijsland en Zwitserland? Dan moet je een verblijfsvergunning hebben. Én een beroepskaart (kan je aanvragen bij een ondernemingsloket).

Ben je nog geen 18? Vraag aan je jeugdhuis of jeugddienst naar projecten voor ondernemende jongeren. Onder begeleiding van coaches en experten kan je experimenteren. Stap voor stap stamp je zo je eigen zaak uit de grond. Wil je hierover meer info?

Voor een zelfstandige activiteit in enkele vrije, dienstverlenende en intellectuele beroepen heb je een specifiek diploma nodig. Wil je een eigen zaak beginnen in Brussel of Wallonië? Dan heb je ook een attest basiskennis bedrijfsbeheer nodig en voor een gereglementeerde beroep een diploma.

Wat doe je best vóór je met je eigen bedrijf begint?

Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Met enkel een goed idee ben je er nog niet. Over deze vragen denk je best al eens na vóór je effectief met je onderneming begint:

 • Is je idee goed beschermd of schend jij niet iemand anders rechten?
 • Hoe maak je van je idee een concreet plan?
 • Kan je leven van je eigen zaak?
 • Welke ondernemingsvorm kies je best?
 • Heb je bepaalde vergunningen nodig?

Om jou te helpen in die zoektocht, maakte VLAIO een gids die jou begeleidt van droom naar een succesvolle zaak. Het online webplatform www.vlaio.be/startersgids bundelt alle info en begeleiding op één plaats.

De startersgids is opgesteld als een avontuurlijke reis naar een onbekende stad. In 7 stadswijken, van bv. het Ideeënplein tot Marketing Boulevard over het Financieel District, licht de gids de topics toe.

TIP: Maak er een profiel aan om je eigen route uit te stippelen. Bovendien kan je een werkboekje aanvragen én al je notities of bestanden digitaal bijhouden tijdens je voorbereiding.

Hoe start je een onderneming op?

Je hebt beslist om de sprong te wagen? In deze 7 stappen start je een eigen zaak op:

 1. Kies de geschikte ondernemingsvorm
 2. Open een zichtrekening bij een bank
 3. Richt de vennootschap op, als je daarvoor kiest
 4. Vraag een ondernemingsnummer aan bij het ondernemingsloket
 5. Laat je btw-nummer activeren
 6. Sluit aan bij een sociaal verzekeringsfonds
 7. Sluit aan bij een ziekenfonds

Wat houden deze stappen concreet in?

Na de opstart van je zaak zijn er heel wat verplichtingen

Ontdek hier wat je zeker niet mag vergeten ná de start van je eigen bedrijf: een boekhouding voeren, btw en belastingen betalen en verzekeringen afsluiten.

Hulp nodig?

Er zijn heel wat organisaties en initiatieven die begeleiding bieden bij de voorbereiding van een eigen zaak. Bekijk wat ze voor jou kunnen betekenen.