Suiker: gezond of niet?

Het eten van koolhydraten, suikers is noodzakelijk om te overleven. Stoppen met eten zou zeker niet goed zijn voor jouw gezondheid. Vooraleer je onmiddellijk naar de snoepkast rent, kan het interessant zijn te weten dat er twee soorten suikers bestaan, die je op hun beurt ook weer kan onderverdelen… Ingewikkeld, niet? Wij leggen het je uit!

Snelle suikers

Snelle suikers worden, zoals de naam het verklapt, snel opgenomen in ons lichaam. Je krijgt er als het ware een energieboost van! Deze is spijtig genoeg maar van korte duur… Want snel daarna krijg je terug een dipje waardoor je terug zin krijgt in iets zoet…

Om het makkelijk te onthouden: snelle suikers worden snel opgenomen, maar zijn ook snel weer verdwenen.

Deze snelle suikers kan je nog eens opdelen in 2 groepen:

  • Suikers van nature

Dit zijn suikers die je van nature in bepaalde producten vindt. Denk maar aan fruit (fructose) of melk (lactose).

Dit zijn de gezonde snelle suikers! Heb jij vandaag al jouw portie fruit op? ?

  • Toegevoegde suikers Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit suikers die ergens aan toegevoegd worden. Voorbeelden hiervan zijn: frisdrank, gebak, koekjes, snoepjes, … Vermijden dus, als je gezond wil leven.

Let op: tegenwoordig worden in veel producten extra suikers toegevoegd om ze beter te laten smaken!

Trage suikers

Trage suikers geven je gedurende lange tijd energie en bevatten meestal ook nog andere gezonde stoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Voorbeelden hiervan zijn: volkoren brood, pasta, rijst, quinoa, … Dit zijn dus de suikers die je vooral nodig hebt!

Sport en suiker

Als je intensief sport, is het interessanter te kiezen voor de trage suikers of een stuk fruit. Je zal langer en beter kunnen sporten!

Wil je graag wat gewicht verliezen? Eet een beetje minder snoep, koeken, chips, … en vervang frisdrank eens door een flesje water! Vergeet ook niet te gaan sporten… Want sport en gezonde voeding is de perfecte combinatie!

Geen idee waar te beginnen? Zoek een fitnessclub of personal trainer in jouw buurt!