“Tijdens de feestdagen vind ik mezelf vaak een last" | Charlotte (12)

Ik had altijd last van mijn maag en darmen. Zoals misselijkheid en mijn buik die vaak opgeblazen was. Ik had weinig energie en moeite met me te concentreren.

Coeliaktie is een auto-immuunziekte. Het betekent dat mijn lichaam overgevoelig is voor gluten.

Charlotte, 12 jaar

Toen ik negen was en in het derde leerjaar zat, ontdekte ik dat ik coeliakie en lactose-intolerantie heb. Coeliaktie is een auto-immuunziekte. Het betekent dat mijn lichaam overgevoelig is voor gluten.

In het begin vond ik het best moeilijk. Heel veel glutenvrij eten vond ik vies. Glutenvrij brood, koeken en koffiekoeken die ook lekker zijn, waren moeilijk te vinden.

Na een tijdje lukte het al beter. Mama bakt en kookt veel zelf. Dat is lekkerder dan de kant-en-klare glutenvrije producten in de winkel.

In het begin vond ik het best moeilijk. Heel veel glutenvrij eten vond ik vies.

Charlotte, 12 jaar

Met Sinterklaas merk ik eigenlijk niet veel verschil. De meeste chocola kan ik gewoon nog eten. Lekkere pepernoten en speculaas zijn al wat moeilijker te vinden. Mama en ik bakken dat dan zelf.

Thuis is het geen probleem meer. Buitenshuis blijft het wel goed opletten.

Met feestdagen vraagt mijn mama meestal wat we gaan eten aan degene bij wie het feest is. Zij kookt dan een glutenvrije- en lactosevrije versie voor mij.

Thuis is het geen probleem meer. Buitenshuis blijft het wel goed opletten.

Charlotte, 12 jaar

Voor de meeste mensen is het moeilijk om kruisbesmetting te voorkomen. Dat betekent dat een glutenvrij product toch nog gluten heeft. Dat kan wanneer het in contact kwam met een glutenvol product.

Je smeert bijvoorbeeld boter op glutenvrij brood, maar die boter werd ook gebruikt om brood met gluten te besmeren. Of er lagen nog glutenvolle kruimels op het aanrecht.

Voor de meeste mensen is het moeilijk om kruisbesmetting te voorkomen.

Charlotte, 12 jaar

Bij de hapjes leest mama de ingrediënten. We houden de glutenvrije en niet glutenvrije uit elkaar. Als we zelf gasten hebben, dan voorzien we gewoon hapjes die glutenvrij, lactosevrij en lekker zijn.

Aan vrienden leggen we ook uit waar ze op kunnen letten. De meeste mensen staan daar wel voor open. Al checken we vaak nog even, want een foutje is snel gebeurd.

Als we zelf gasten hebben, dan voorzien we gewoon hapjes die glutenvrij, lactosevrij en lekker zijn.

Charlotte, 12 jaar

Ik vind het heel vervelend dat ik vaak zelf eten moet meenemen. Het kwetst als andere mensen er helemaal geen rekening mee houden. Ik moet dan kijken hoe anderen genieten.

Het kwetst als andere mensen er helemaal geen rekening mee houden.

Charlotte, 12 jaar

Het geeft mij ook stress als er iets met gluten op de tafel komen. Dan moet ik uitkijken dat er geen kruimel op mijn bord komt. Dit gaat al wat beter dan jaren geleden.

Ik heb dezelfde klachten als voordat mijn coeliakie en lactose-intolerantie ontdekt werd. Eet ik wat meer gluten, dan ben ik enkele dagen echt ziek.

Eet ik wat meer gluten, dan ben ik enkele dagen echt ziek.

Charlotte, 12 jaar

Er zijn eigenlijk geen voordelen aan mijn dieet. Het is enkel lastig. Ik vind mezelf dan ook vaak “een last".

Met voedingsallergieën of intoleranties werd niet echt rekening gehouden toen ik nog op de lagere school zat en nog niet intolerant was. Toen mijn mama hen uitleg gaf, zijn de leerkrachten zich erin gaan verdiepen. Daarna werd er goed rekening mee gehouden. Mijn mama hielp de juffen met het nakijken van ingrediënten.

Als je uit eten wil, zoek dan een plaats waar iedereen kan eten. Zo kan je samen genieten.

Charlotte, 12 jaar

Tips? Als je uit eten wil, zoek dan een plaats waar iedereen kan eten. Zo kan je samen genieten.

Overleg voor je inkopen doet ook met de persoon met een allergie of intolerantie. Die weet waar je rekening mee moet houden.

Zo toon je dat je ook aan hen denkt. Dat geeft iedereen een fijn gevoel.

Nood aan een babbel?

Praat erover