Ik wil vegetariër worden. Mag ik gewoon stoppen met vlees eten?

Ja, als je zorgt dat je de nuttige voedingsstoffen vervangt door genoeg te variëren met peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden ... Zo krijg je ook als vegetariër toch de nodige voedingsstoffen binnen.

Wat zit er in vlees en vis?

Vlees en vis zitten boordevol nuttige voedingsstoffen zoals:

  • Eiwitten
  • Vetzuren (omega 3)
  • Vitaminen (B12 en D)
  • Mineralen (ijzer, calcium, zink en jodium)

Die zijn belangrijk voor groei, opbouw en herstel van weefsel.

Geen vlees en vis, wat dan wel?

Als vegetariër kies je ervoor om geen vlees en vis meer te eten. Om tekorten te vermijden, vervang je vlees en vis best door andere voedingsmiddelen.

Denk maar aan:

  • Peulvruchten (bv. rode bonen in een chili sin carne)
  • Volkoren granen (bv. in muesli of volkoren pasta)
  • Noten en zaden (bv. ongezouten pindanoten)
  • Plantaardige oliën (bv. lijnzaadolie)
  • Groene bladgroenten (bv. postelein of spinazie)

Ook eieren, melkproducten en kaas zijn een goed idee in een vegetarisch voedingspatroon en geven je nuttige voedingsstoffen.

Meer tips om vlees en vis volwaardig te vervangen

Lees hier meer over gezonde vegetarische en veganistische voedingspatronen

Kan ik niet gewoon vleesvervangers eten?

Vleesvervangers zijn vooral bij beginnende vegetariërs populair. Ze zijn gemakkelijk en snel te bereiden, maar zijn (jammer genoeg) niet altijd even gezond.

Kies vooral voor de minder bewerkte varianten zoals:

  • Tofu
  • Tempeh
  • Seitan
  • Mycoproteïnen (bv. Quorn©)

In plaats van kant-en-klare varianten (bv. groentenburgers).

Varieer en zoek alternatieven

Elke dag hetzelfde eten wordt snel saai en eentonig. Gelukkig is er veel variatie mogelijk, ook in een vegetarisch voedingspatroon.

En zo krijg je meteen ook alle voedingsstoffen binnen!

Vind hier inspiratie voor gezonde vegetarische gerechten